Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik ben 63 jr. in 2014 aan baarmoederkanker geopereerd en bestraling gehad waardoor ik klachten aan heb overgehouden. Ik heb mij op 10/08 ziek gemeld (overspannen), plaatsvervangende leidinggevende belde mij op en ineens zei zij wij kunnen jou niet ontslaan maar misschien kunnen wij wat financieel regelen? Ik was verbaasd. 15/09 naar de arbo arts geweest hij zei dat ik in gesprek moest maar niet zwart op wit dat ik beter was. Mijn werkgever heeft het anders gelezen en mij beter gemeld waar ik niet mee eens was. Zij boden mij een 2nd opinion aan. Dat wilde ik wel wat voelde mij nog ziek. In het persoonlijke gesprek ging het goed maar het telefoontje van hen was het anders. Ze willen dat ik de dagen (2dagen pw) die ik niet werk als verlof opneem. daar ben ik het niet mee eens want ik heb mij nog niet beter gemeld en nog geen 2nd opinion gehad. Daar hebben zij h! et niet over. 25/09 opnieuw naar de Arboarts en form. ingevuld! betreffende 2nd opinion. Daar wordt nu niet over gesproken zij vinden dat ik morgen kan beginnen want niets weerhoudt mij ervan? Dus wederom 1 vrije dag opnemen, morgen moet ik voor controle naar AVL die uurtjes krijg ik als dokterbezoek. Op 25/09 heb ik om 12.00 uur een gesprek op werk en zij willen indien mogelijk dat ik aansluitend mijn werk hervat? Kunnen zij dit doen? Ik voel mij erg verward vooral omdat er daarna niet meer over het 1ste telefoongesprek gesproken wordt. Ik heb het genoemd dat ik mij er misschien "beter" bij zou voelen en er voor open zou staan. De sfeer is van niets naar iets gegaan. Veel heen en weer gepraat, ik tegenover 2 personen, mijn leidinggevende en iemand van HR. Ik weet niet wat ik moet/kan doen. Veel wijst erop dat zij mij weg willen hebben maar dat ik de stap zet. Zwart op wit komen zij goed over maar het telefoongesprek wat daarna volgt staat er schuin tegenover. Ik ben niet gemotiveerd noch voel ik mij serieus genomen en ben niet zeker v! an wat er zich nu speelt. De klachten die ik heb zijn chronisch en vervelend, wat mij belet om mijn werk te doen. Ik heb mij dus nog niet beter gemeld maar zij verwachten dat ik mijn verlofdagen hiervoor gebruik. Dat heb ik de afgelopen jaren wel eens gedaan, omdat ik het ziek melden vreselijk vind. Dus mijn vraag; kunnen zij verwachten dat ik mijn vakantiedagen hiervoor gebruik, moet ik maandag gelijk na het gesprek mijn werk hervatten, het is net alsof zij alleen lezen en zien wat zij willen zien en herhalen zich vaak met wij zijn geen Arboarts dus,..waarmee zij zeggen dat ik moet doen wat zij willen/zeggen. Ik ben bang dat zij mijn dagen inhouden en ik bijna of geen salaris zal ontvangen, omdat ik vrije dagen moet opnemen i.p.v. ziek?

Uw werkgever mag u niet zomaar dwingen om vakantiedagen op te nemen terwijl u ziek bent. Uw werkgever mag alleen ziektedagen op vakantiedagen inhouden voor zover het "de bovenwettelijke vakantiedagen" betreffen en voor zover u hiermee hebt ingestemd, voorafgaand bij arbeidsovereenkomst of cao dan wel tijdens of na je ziekte. Buiten deze gevallen mag uw werkgever geen vakantiedagen, dus de wettelijke, met ziektedagen verrekenen.
Voor wat betreft de bovenwettelijke vakantiedagen zou u dus uw contract/cao moeten bekijken maar voor de gewone wettelijke vakantiedagen mag uw werkgever niet aankomen. Als uw werkgever dus niet uw salaris betaalt, kunt u een loonvordering instellen.

Verder, als u ziek bent, dan dient de Arboarts een plan van aanpak te maken en komt u in een re-integratietraject. Uw werkgever kan niet zomaar willekeurig bepalen dat u uw werk hervat. U kunt ook een second opinion aanvragen bij het UWV maar ten eerste zou de Arboarts hier een taak in moeten hebben.

Uw werkgever is verplicht om bij ziekte uw loon door te betalen. De loondoorbetalingsverplichting duurt minimaal 2 jaar. Als u daarna nog ziek bent, dan kunt u mogelijk een WIA-uitkering aanvragen.
Ontslag tijdens die 2 jaar, mag niet zomaar. Dan moet er toestemming via het UWV worden gevraagd maar die toetst streng, dus bekijkt of zowel werkgever als werknemer aan de re-integratieverplichtingen heeft voldaan (loonsanctie kan eventueel worden opgelegd als de werkgever in verzuim is).

Uw werkgever wilt u daarom mogelijk een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dus ontslag met wederzijds goedvinden. Dat kan, maar dit doen terwijl u ziek bent, brengt wel consequenties met zich mee. U zou dan de periode tussen de voor u geldende (wettelijke) ontslag datum en uw pensioengerechtigde leeftijd moeten overbruggen.

Het is mogelijk dat u een WW-uitkering krijgt als u nog geen nieuwe baan heeft gevonden maar dat is vervelend als u ziek bent, omdat u verplicht bent om te solliciteren en mogelijk in de Ziektewet komt (dan valt de re-integratie onder het UWV, tenzij uw werkgever eigen risicodrager is). Maar wat het beste is in dit opzicht, kan door een jurist worden onderzocht.
Verder kunt u onderhandelen met uw werkgever over een transitievergoeding/ontslagvergoeding. Dus een bedrag dat u meekrijgt vanwege uw ontslag. Daarvoor dient dan wel een berekening te worden gemaakt, dus waar u recht op heeft. Dit is afhankelijk van uw situatie. Als uw werkgever geen dergelijke vergoeding aanbiedt, dan is het verstandig om helemaal niet met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar te gaan. Als uw werkgever deze wel aanbiedt, laat deze dan altijd checken door een jurist. Want in een dergelijke overeenkomsten moeten een aantal aspecten in staan die uw rechten veiligstellen. Als u zelf niet meer wilt werken, zou een vaststellingsovereenkomst wellicht een optie zijn maar nogmaals, laat die checken door een jurist. Ik check op regelmatige basis vaststellingsovereenkomst en met name bij ziekte en beoordeel ook of het re-integratietraject goed is verlopen.

Mocht u naar aanleiding van dit antwoord meer / aanvullende vragen hebben, kunt u die uiteraard stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag