Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Iemand wil vergunningsvrij 150 m2 aanbouwen.
Het bebouwingsgebied is groter dan 300 m2, dus er mag maximaal 150 m2 vergunningsvrij op het achtererf bijgebouwd worden (vlgs. "Publieksbrochure vergunningsvrij bouwen" van de Rijksoverheid)
Hierbij geldt de vergroting t.o.v. de "nulsituatie", ofwel het oorspronkelijke hoofdgebouw, zoals dat indertijd volgens de verleende vergunning is gebouwd.
Hierdoor telt niet alleen het achtererfgebied, maar tellen ook de vierkante meters van de uitbreidingen die later aan het hoofdgebouw zijn toegevoegd mee bij het berekenen van het toelaatbare bebouwingsoppervlakte.
Dit kan op twee manieren worden geïnterpreteerd:
1) alleen de gebouwde vergunningsvrije aanbouwen t.o.v. de nul-situatie tellen mee (m.a.w. er ontstaat een nieuwe nul-situatie door de verleende vergunning)
2) alle eerder gebouwde aanbouwen tellen mee (met en zonder vergunning).
Wat is de juiste interpretatie?

Het bebouwingsgebied is: "achtererfgebied alsmede de grond onder het hoofdgebouw, uitgezonderd de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw". Dit betekent dat alle aan-, bij- en uitbouwen in minder moeten worden gebracht op het nog bebouwbare perceel. Hierbij maakt het niet uit of die bouwwerken met of zonder vergunning zijn geplaatst.
Overigens is het niet zo dat 150m2 bebouwd mag worden zo gauw het achtererfgebied groter is dan 300m2. Om de juiste oppervlakte te berekenen verwijs ik u naar art. 3, onder f Bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht:
de oppervlakte van al dan niet met vergunning gebouwde bijbehorende bouwwerken in het bebouwingsgebied bedraagt niet meer dan:
1°. in geval van een bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2: 50% van dat bebouwingsgebied,
2°. in geval van een bebouwingsgebied groter dan 100 m2 en kleiner dan of gelijk aan 300 m2: 50 m2, vermeerderd met 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2,
3°. in geval van een bebouwingsgebied groter dan 300 m2: 90 m2, vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van in totaal 150 m2,

Indien het bebouwingsgebied bijvoorbeeld 350m2 is, mag 95m2 bebouwd worden.

Bij aanvullende vragen verneem ik graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag