Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurverhoging na renovatie?

De woning van mijn schoonvader wordt afgebroken. Er vindt nieuwbouw plaats op dezelfde plek. Er zal tijdelijk onderdak worden verleend in een wisselwoning. Vanwege de schaarste in de woningen kan hij alleen terug naar de plek waar hij vandaan komt. De woning die hier wordt herbouwd is groter. Waarschijnlijk zullen er meer punten zijn in het huursysteem waardoor de huur omhoog gaat. Hij woont hier al meer dan 40 jaar en betaalt momenteel ruim 300 euro aan huur. Hij komt niet voor huurtoeslag in aanmerking. De verhuurder heeft aangegeven dat hij na herbouw van de woning een huur van ruim 600 euro moet betalen. Wellicht dat hij dan wel voor huurtoeslag in aanmerking komt. Wij vragen ons af of de huurbaas zomaar de huur met zo'n hoog bedrag mag verhogen terwijl hij hier zelf niet voor kiest. Daarnaast willen wij graag weten wat de verhuurder voor de wisselwoning mag vragen.

Beste meneer, mevrouw,

Over dit onderwerp heb ik recentelijk een artikel geschreven op de website van ons advocatenkantoor. Die kun je hier lezen: https://solutionsadvocaten.nl/renovatie-en-de-verhuiskostenvergoeding-van-woonruimte

In z'n algemeen kan ik zeggen dat de huurprijsverhoging afhangt van het renovatievoorstel en de mate van verhoging. De verbetering van de huurwoning moet er ook toe leiden dat het puntenaantal van de huurwoning wordt verhoogd. Ik kan jou dus niet adviseren of de huurprijs in deze situatie zomaar met € 300 mag worden verhoogd. Daarvoor heb ik de huurovereenkomst, het renovatievoorstel en de renovatieplannen voor nodig. Het lijkt mij echter niet waarschijnlijk dat de huurprijs verdubbeld kan worden. Er zijn wel juridische mogelijkheden om in beroep te gaan tegen de huurprijsverhoging na de renovatie.

Ten aanzien van de wisselwoning wijs ik jou graag op de inhoud van het artikel.

Mocht je behoefte hebben aan persoonlijk advies met de juridische mogelijkheden laat het mij dan weten. Mogelijk komt jouw schoonvader in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het grensinkomen ligt daarvoor op € 30.000 per jaar.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag