Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurovereenkomst ontbinden?

Wij zijn in het bezit van een recreatiestrandje op een recreatiepark in Veen (Noord-Brabant).
Op dit strandje staan een stacaravan en een vakantiehuisje, waarin wij vaak verblijven.
In september 2021 hebben wij het vakantiehuisje tijdelijk verhuurd aan iemand waarvan zijn relatie stuk was gegaan en die daardoor tijdelijk bij zijn moeder woonde. Wij hebben toen wel meteen gevraagd of hij zich in wilde schrijven bij de woningbouwvereniging omdat wij hem tijdelijk wilden helpen.
Helaas woont deze persoon nu nog steeds in het vakantiehuisje en trekt zich niets meer aan van de gemaakte afspraken. Zo heeft hij zonder vooraf overleg of toestemming allerlei wijzigingen aangebracht in en aan het vakantiehuisje, voldoet hij de huur regelmatig niet meer conform de gemaakte afspraken en reageert vaak niet op onze emailberichten. Ook het bijhouden van strandje, zoals gras maaien, planten snoeien en onkruid wieden, zoals vooraf afgesproken, laat hij na. Hierop hebben wij hem duidelijk aangesproken, maar dit helpt niet.
In augustus jl. heeft hij ongevraagd ingebroken in ons afgesloten schuurtje om de buitenboordmotor weg te nemen en daarmee met onze boot te gaan varen. Dit vinden wij ontoelaatbaar en daarom hebben wij het huurcontract schriftelijk en mondeling opgezegd. Afgelopen weekend hebben wij nog geprobeerd om samen tot een oplossing te komen, maar gisteren ontvingen wij een emailbericht waarin hij de geboden oplossing verwerpt en bezwaar maakt tegen de beëindiging van de huurovereenkomst.
Het complete verhaal is veel uitgebreider (en voorzien van bewijsmateriaal, zoals contracten, afspraken, getuigen, correspondentie, foto’s van de inbraak en de boot met ons buitenboordmotortje), maar wij denken dat we eerst beter een compacte weergave aan u kunnen geven.
Wij weten nu niet hoe we verder moeten en daarom willen we u vragen om advies en bijstand.
Indien u meer informatie wenst zijn wij graag bereid om u die te verstrekken.

Beste meneer, mevrouw,

Er zijn verschillende manieren waarop een huurovereenkomst beëindigd kan worden. De huurovereenkomst kan opgezegd worden, ontbonden of met wederzijds goedvonden beëindigd worden. Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kan alleen op grond van de wettelijke opzeggingsgronden opgezegd worden. Dat kan dus niet zonder reden. Een huurovereenkomst kan ontbonden worden als de huurder tekort geschoten is in het nakomen van zijn verplichtingen. En voor wederzijds goedvinden is er toestemming van beide partijen nodig. Welke van de drie opties voor u het beste uitkomt, hangt uiteindelijk af van de inhoud van het dossier.

Mocht u behoefte hebben aan een verdere bespreking van de mogelijkheden, dan kunnen we kosteloos een online intakegesprek van een half uur plannen. Mocht u daarna behoefte hebben aan een persoonlijk advies, een brief aan de huurder of het voeren van een rechtszaak, dan kunnen we daarna verdere afspraken maken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag