Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurcontract met diplomatenclausule

Ik heb op dit moment een huurcontract tot eind december met een diplomatenclausule. De verhuurder wil nu de woning verkopen en dat ik er dan eind december uit moet. Mag dit zomaar? Ik had gelezen dat de diplomatenclausule is ter bescherming van de verhuurder, zodat ze er weer zelf in kunnen wonen. Maar dit gaan ze nu niet doen, maar verkopen. Ik huur dit huis eind december 2,5 jaar. Ik ben benieuwd hoe het zit met huurders rechten. Ik kan op dit moment nergens anders wonen. Kopen is te duur en urgentie krijg ik ook niet.

Verhuurder zet de diplomatenclausule onterecht in en u zou kunnen overwegen dit in een brief niet te accepteren. Dan zal de kantonrechter erover moeten oordelen.

Beoordeel dit antwoord:

De diplomatenclausule op zich zelf is geen wettelijk geregelde opzeggingsgrond, maar middels de beschrijving van deze clausule wordt aangesloten bij specifieke wettelijke regeling om de woning tijdelijk te kunnen verhuren.
De huurovereenkomst moet echter nog steeds opgezegd worden. Indien u als huurder weigert in te stemmen met de huurbeƫindiging, eindigt de huurovereenkomst niet door de opzegging. De verhuurder zal dan naar de rechter moeten met het verzoek de huurovereenkomst te laten eindigen op grond van de diplomatenclausule. Deze clausule heeft echter geen werking voor een ander doel dan waarvoor de clausule in de huurovereenkomst is opgenomen. Ik verwacht niet dat de rechter de huurovereenkomst zal laten eindigen met een beroep op de diplomatenclausule omdat de verhuurder de woning nu wilt verkopen.
Bij dit soort situaties is de exacte inhoud van het huurcontract van cruciaal belang. u mag mij mailen zodat ik daar even (kosteloos) naar kijk.
mlcohen@cohen-advocaten.nl

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag