Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe werkt het met aansprakelijkheid rondom een werklaptop?

Mijn werkgever heeft enkele tijd geleden besloten dat werknemers volledig verantwoordelijk zijn voor de kosten rondom de werklaptop:
- Als een werklaptop beschadigd is geraakt
- Als een werklaptop gestolen is

Nu is mijn laptop gevallen en werd ik verantwoordelijk gesteld, maar mijn verzekering dekt dit niet en op juridisch loket staat dat mijn werkgever hiervoor verantwoordelijk is.

Dit heb ik aangekaart en te horen gekregen dat dit met mij besproken is en zijn niet voor individuele gevallen verzekerd zijn.
Dus dat ik aansprakelijk ben voor de kosten.

Het klopt dat ik hier een okay op heb gegeven, dat was echter onder de indruk dat ik hier aansprakelijk voor ben en met mijn WA verzekering gedekt was.

Hoe zit dit nu precies.

Zoals zo vaak hangt het van de omstandigheden af. Als u aan het werk was terwijl de laptop beschadigd raakte geldt het volgende:

1.De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan, mede gelet op de aard van de overeenkomst, anders voortvloeien dan in de vorige zin is bepaald.
2.Afwijking van lid 1 en van artikel 170 lid 3 van Boek 6 ten nadele van de werknemer is slechts mogelijk bij schriftelijke overeenkomst en slechts voor zover de werknemer te dier zake verzekerd is.

De werkgever had moeten nagaan of u verzekerd was. Was u niet aan het werk, maar maakte u privé gebruik van de laptop? Dan bent u eerder aansprakelijk voor de ontstane schade, maar afhankelijk van omstandigheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag