Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Hoe maak ik bezwaar tegen studiekosten na het niet verlengen van een tijdelijk contract?

Het afgelopen jaar ben ik werkzaam geweest als ICT trainee bij een groot bedrijf. Aan het begin van het jaar is vastgesteld wat de werkgever van mij verlangde: namelijk een toezegging van de docent toentertijd, het halen van een specifiek certificaat, en een waardevolle aanwinst binnen het team waar ik zou worden ingedeeld. Bij het succesvol voltooien van al deze drie punten, zou mij een vast contract worden aangeboden.

Alhoewel ik erg mijn best heb gedaan, is het mij helaas niet gelukt om op tijd het certificaat te behalen en ben ik in hun ogen geen juiste fit voor het team (de twee laatste punten). Vandaar dat ze mijn tijdelijke contract niet zullen verlengen, terwijl ik er wel graag in dienst had willen blijven.

Nu vroegen ze ook om de terugbetaling van de studiekosten die aan het begin van het jaar waren vastgesteld (€15.000). Volgens de arbeidsovereenkomst die ik toen heb ondertekend, zien ze de onvoldoende studieresultaten ook als "ontslag door eigen schuld of toedoen". Online kwam ik echter tegen dat het terugbetalen van studiekosten alleen maar kan worden verplicht wanneer de werknemer zélf ontslag neemt.

Mijn vraag is dan ook óf ik inderdaad verplicht ben die studiekosten terug te betalen en, zo niet, hoe ik hier het beste bezwaar tegen kan maken.

Alvast bedankt voor uw tijd en reactie!

Het verschilt per geval, een studiekosten beding in een tijdelijk contract is niet verboden. De vraag of het terugvorderen van de studiekosten redelijk en billijk is in deze zaken belangrijk.

In de rechtspraak wordt vaak een beroep gedaan op art. 7:611 BW door werknemers. Dit artikel gaat over goed werkgeverschap. Bij een tijdelijk contract zijn er meer eisen waar aan voldaan moet worden omdat de kans groter is dat een contract niet verlengd wordt. Zo moet er onder andere expliciet op de eventuele gevolgen gewezen worden, dat het volgen van de studie kan leiden tot terugbetaling, wat de precieze kosten zijn enz. Ook is het de vraag of het redelijk is om te verwachten dat het certificaat in 1 jaar behaald wordt.

U kunt de werkgever een brief sturen dat u het niet eens bent met de terugbetaling en daarbij uw redenen noemen. Als u er niet uit komt kan de rechter uitkomst bieden.

U kunt desgewenst ook vrijblijvend contact met mij openemen om te kijken of ik u verder kan helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Van belang is of er schriftelijk iets is vastgelegd over de terugbetaling? Zo niet, dan hoeft dat niet. Zo ja, dan hangt het af vn de omstandigheden van het geval. Gezien uw schets van de casus geef ik u een goede kans op succes wanneer u terugbetaling van de studiekosten weigert.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag