Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kunnen wij er als stiefkinderen voor zorgen dat de nalatenschap van mijn vader ons toekomt?

Mijn vader heeft nog maar kort te leven. We weten dat er een testament is op langstlevende, dat betekent dat alles toekomt aan zijn vrouw (niet onze moeder) met wie hij in gemeenschap van goederen is getrouwd. De inhoud van het testament kennen wij niet, dus of er iets is geregeld omtrent vruchtgebruik weten wij niet. Er is echter weinig vertrouwen in een goede afloop, we vermoeden dat zij ervoor gaat zorgen dat na het overlijden van mijn vader alles naar haar eigen kinderen zal gaan en wij met zo min mogelijk achterblijven. Met de verandering van de wet in 2003 lijkt dit ook te kunnen. Maar met die verandering van de wet lijkt het ook alsof je alsof je als stiefkinderen nauwelijks rechten hebt. Staan we nu als stiefkinderen volledig machteloos?

Uw vader moet dit zelf regelen in zijn testament. Ik raad u aan te overleggen met uw vader voor een wijziging in het testament.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat zou er precies in zo'n wijziging moeten staan?


Ik raad u aan om dit met uw vader en een notaris te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

U zult dit inderdaad met uw vader (en zijn vrouw) moeten bespreken. Aangezien een nieuw testament toch verplicht bij de notaris moet worden opgesteld, zou ik een afspraak maken bij een notaris. Die kan het huidige testament beoordelen en zo nodig een nieuw maken.

Trouwens, een testament is altijd persoonlijk. Iets als een 'langstlevende contract' tussen partners bestaat niet. De vrouw van uw vader hóeft dus niet betrokken te zijn bij een nieuw testament

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag