Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Hoe kunnen wij aansprakelijkheid bij vrijwilligerswerk voorkomen?

Met een studenten zwem- en waterpolovereniging, zijn we bezig met het opzetten van een vrijwilligersproject, waarbij we studenten willen koppelen aan ouderen die aan het revalideren zijn van een heupoperatie. Het doel is de studenten samen met de ouderen een aantal weken te laten zwemmen, waarbij de ouderen met een taxi naar het zwembad vervoerd worden en daar eventueel wat ondersteuning van de student krijgen bij het omkleden en het zwemmen. Dit plan hebben we met een fysiotherapeut overlegd en hij zag kans van slagen, maar had nog wel wat praktische bezwaren. Een daarvan betreft de aansprakelijkheid in het geval er toch een val plaats zou vinden bij een van de cliƫnten. Omdat we hier zelf geen kennis over hebben, hebben we wat vragen die we aan u zouden willen stellen:

- Zijn er voor dit soort situaties vaste regels met betrekking tot aansprakelijkheid?
- Is het mogelijk niet aansprakelijk te zijn?
- Zo ja, hoe zouden we dat netjes kunnen regelen en vastleggen?

We hopen dat jullie ons hiermee verder zou kunnen helpen.

Alvast heel erg bedankt voor jullie tijd!
Met vriendelijke groet,

In situaties als deze kan een mogelijke veroorzaker van de fout altijd aansprakelijk gesteld worden, de vraag is kan het worden afgewenteld? In sport en spel gelden hogere drempels immers men kiest zelf hiervoor, aan de andere kant kan er ook sneller ernstige schade opgelopen worden en dient er gezien de kwetsbaarheid extra zorgvuldig te worden omgegaan met de zwemmers. U kunt het beste in kaart brengen welke gevaren er zijn en hoe u denkt dit te minimaliseren, alsmede hoe, hoe vaak en op welke wijze u vrijwilligers instrueert en welke maatregelen u neemt om het gevaar af te wenden.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvullend raad ik u aan, algemene voorwaarden op te laten stellen door een jurist of advocaat. Verder kan je nooit definitief de aansprakelijkheid uitsluiten, maar deze kunt u wel verzekeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag