Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik in het echtscheidingsconvenant vastleggen dat we gezamelijk eigenaar blijven van ons huis

Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Mijn vrouw en ik bezitten een eigenwoning.
We willen graag dat dit na onze scheiding zo blijft, zodat wij, onze kinderen en onze kleinkinderen daarop terug kunnen vallen.

Mijn vrouw en ik willen dat ons huis GEEN onderdeel vormt van de boedelscheiding.
We hebben en willen GEEN vechtscheiding.
Nu is mijn vraag de volgende…

Is het noodzakelijk om e.e.a schriftelijk te formuleren en te beschrijven in het echtscheidingsconvenant dat we aan het opstellen zijn?
Zo ja, kunt u mij uitleggen waarom dit noodzakelijk is.
Kunt en wilt u mij een juridisch juiste en correcte formulering beschikbaar stellen ?

Zo nee, kunt u mij uitleggen waarom dit NIET noodzakelijk dan wel NIET nuttig c.q. volstrekt overbodig is ?
Welke financiële , juridische en/of emotionele risico’s lopen wij wanneer dit niet in het Echtscheidingsconvenant is vastgelegd terwijl mogelijk later door - bijv. vernieuwde wetgeving of andere calamiteiten - blijkt, dat het beter was om dit wel in het echtscheidingsconvenant vast te hebben gelegd.

Als u gaat scheiden, is het niet noodzaak om alles te scheiden. U kunt er dus voor kiezen om samen eigenaar te blijven van de woning, in het belang van de kinderen. In het echtscheidingsconvenant kunnen wij dat voor u opnemen hoe lang u samen eigenaar wenst te blijven, bijvoorbeeld tot het jongste kind meerderjarig is. Ook wordt dan opgenomen wie de woning gebruikt en hoe u de eigenaarslasten en de gebruikslasten tussen elkaar gaat delen. Het vastleggen van deze afspraken is echt noodzakelijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Let u er wel op dat er onder meer fiscale nadelen zijn verbonden aan een dergelijke constructie. De helft van de teruggave van de hypotheekrente zal bijvoorbeeld komen te vervallen. Ook verschuift het mede eigendom van de woning voor diegene die vertrekt, van Box1 naar Box3. Als advocaat kan ik u samen helpen om de afspraken vast te leggen en de scheiding via de rechtbank af te wikkelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag