Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe kan ik een aannemer die in mijn huis schade veroorzaakt heeft, aansprakelijk stellen?

Ik zit samen met 3 andere huiseigenaren in een VVE in Amsterdam. In 2019 zijn op onze gezamenlijke zolderverdieping de ramen en kozijnen vervangen aangezien deze niet goed meer waren. Dit proces van kozijnen zetten heeft lang geduurd. Ze hebben een keer de verkeerde kozijnen gemonteerd en ze zijn een aantal keer last-minute niet op komen dagen op de dagen dat ze zouden komen monteren. Toen de kozijnen eenmaal vervangen waren, zag ik al snel vochtplekken onder de ramen. Dit leek op lekkage door deze kozijnen. Het aannemersbedrijf ontkende dit, en kwam na een controle met een offerte à €2000 om overige gevelwerkzaamheden uit te voeren, zodat de lekkage verholpen zou worden. Mijn buren en ik hadden hier geen goed gevoel over, ook na de moeizame communicatie met dit bedrijf. Onze verzekering kan ons niet helpen zolang de oorzaak van de schade niet bekend is. We hebben daarom door Polygon een schade onderzoek laten uitvoeren. Hieruit kwam heel duidelijk dat de lekkage inderdaad door de kozijnen komt. De kozijnen zelf zijn dus niet goed en er is gevolgschade waarvan de oorzaak niet wordt aangepakt. Dit staat allemaal op de mail (met schade onderzoek) naar het bedrijf dat we aansprakelijk willen stellen. Eerder gaven zij al aan zich niet te herkennen in het schade onderzoek, nu reageren ze niet meer. Onze opstalverzekeraar raadt aan hen aansprakelijk te stellen, want onze verzekering kan nu ook niets voor ons doen. Wat te doen? Hoe zorg ik dat ik ze aansprakelijk stel, hoe werkt dit, en hoe kan ik dit bedrijf in actie krijgen?

U hebt nu een rapport en u kunt gewoon chronologisch aangeven in een aangetekende brief wat precies de inhoud van de overeenkomst, welke gebreken er zijn geconstateerd, dat de aannemer deze niet wenst kosteloos te herstellen en dat u een derde opdracht heeft gegeven om een expertise uit te voeren. Voor deze kosten zal de aannemer ook aansprakelijk worden gesteld. U stelt schade lijden ten gevolge van de gebreken, u de kunt de schade alvast begroten. Voor de zekerheid kunt u voor het deel gebreken de aannemer alsnog een kans gunnen deze voor u kosteloos te herstellen, om verzuim te vermijden. Echter moet hij u dan ook wel de schade betalen die het gevolg is van de lekkage. Als na de aangetekende brief alle (vergunde) data zijn verlopen, staat de aansprakelijkstelling. Wilt u wat hulp hierbij?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik heb een aangetekende brief verzonden met daarin de feiten op een rijtje en vermelding dat we hen aansprakelijk stellen.
Aanstaande maandag verloopt de reactietermijn en ik denk dus dat de data inderdaad gaan verlopen. U noemt dat dan de aansprakelijkstelling volgt. Hoe werkt dit precies en wat is een volgende stap?

Alvast bedankt,
Rosemarijn


Is de bewuste aannemer aangesloten bij een geschillencommissie? In dat geval zou u de klacht daar voor kunnen leggen. Nadat u de klacht aan de aannemer heeft gemeld. Zo nee, er is sprake van gevolgschade en er is sprake van schade door wanprestatie. U moet bijvoorbeeld de zaken laten herstellen door een derde. Deze kosten kunt u proberen te verhalen, ook weer in een brief en sommatie betaling. Het is wel de vraag of de andere partij meent dat u desnoods naar de rechter stapt, dat u voldoende serieus wordt genomen. Zonder die druk of overtuiging zal er niet veel gebeuren namelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag