Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Het huis van mijn buurman en mij is gescheiden middels een carport met voor ieder een parkeerplek.
Ik kom met mijn bestelbus de straat in gereden en wil linksaf onder mijn carport gaan parkeren en rij stapvoets. Ik zie de auto van de buren staan onder de carport met achteruitrijlichten aan. Ik rij minder dan stapvoets om de situatie in te schatten en constateer dat die auto stilstaat. Ik denk: ze hebben mij gezien en laten mij het busje parkeren.
Terwijl ik indraai rijdt de auto van de buurman achteruit. Ik moet op dat moment zichtbaar zijn geweest voor die bestuurder. Om niet vol in de flank geraakt te worden geef ik gas in de hoop een botsing te voorkomen. Het gaat echter nét mis en de auto schampt met zijn rechter voorzijde mijn busje links-achter. Tot mijn verbazing rijdt de auto van de buren daarna "normaal" weg. De buurvrouw, die bleek de auto te besturen, had op dat moment niets gemerkt zo bleek later bij navraag. De buurman vroeg mij de schade te laten ramen. Hij zou die dan vergoeden ivm zijn claim.
Toen hij hoorde dat de schade zo'n €1000,- zou bedragen hebben wij besloten om toch een schadeformulier in te vullen.
Vóórlopend op de uitslag: wie is er fout?

Zowel in als uit een parkeerplaats, inrit etc rijden is een bijzondere verrichting. Degene die een bijzondere verrichting uitvoert aansprakelijk voor de schade die daardoor ontstaat. Als ik u verhaal goed begrijp was u aan het inparkeren en reed uw buurvrouw op dat moment achteruit. Dan bent u beiden bezig met een bijzondere verrichtingen en zal de schuldverdeling waarschijnlijk 50/50 worden.

Beoordeel dit antwoord:

Bij inrijden en uitrijden van een inrit moet men voorrang verlenen aan andere bestuurders. In dit geval zou je daarom kunnen zeggen dat u beiden voor 50% aansprakelijk bent. Echter, omdat uw buurvrouw achteruit reed en daarmee een (tweede) bijzondere verrichting uitvoerde, zonder daarbij te letten op wat zich achter haar afspeelde, terwijl u juist zeer voorzichtig was, kan m.i. verdedigd worden dat de schuldverdeling anders zou moeten zijn, in uw voordeel.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag