Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
Reactie van de vraagsteller
moet ik de vraag dan opnieuwe stellen?. Heb wel een wachtwoord e.d. aangemaakt en via link bevestigd. Graag uw reactie
Was Uw moeder ziek toen zij de schenkingen deed? Gebeurde de schenkingen ruim voor haar overlijden? Was er geen vruchtgebruik van de nalatenschap van haar echtgenoot?
In principe mag zij met haar geld doen wat zij wil en hoeft zij aan niemand verantwoording af te leggen.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw antwoord. Zij is niet ziek en leeft nog. Wel was er bij het overlijden van pa in 1996-door beiden een vruchtgebruik testament
opgemaakt. Maar bij de verkoop van haar huis in 2010, is in overleg met de notaris alsnog de nalatenschap van vader aan de vier kinderen en moeder afgewikkeld en het vruchtgebruik ook afgehandeld. Zij heeft toen voor haar zelf een nieuw testament op laten maken. Daarin staat dat zij haar nalatenschap op wettige wijze aan haar nakomelinen en evt plaatvervullers zal doen plaats vinden. Ook heeft ze aangegeven dat haar zoon zal optreden als executeur. Verder geen bijz. daarin vermeld omtrent legaten e.d. Zoon doet ook al jaren de fin adm van moeder en heeft een Alg.machtiging via de notaris om al haar fin zaken te regelen. Hij mag ook schenkingen doen. Hij doet dat steeds toch in overleg met moeder.Moeder wil dit slechts aan 2 kinderen doen.
Ben nu toch w at voorzichtig daarin, omdat ik hoorde, dat de andere 2
dat zouden kunnen aanvechten en terugdraaien zouden eisen, alsook dat ze inzage willen hebben in de fin.adm. van moeder wat er tot haar overlijden financieel is gedaan. Moeder zegt zelf daar heeft niemand wat mee te maken. Het is mijn geld, ik doe ermee wat ik wil. En men ziet maar wat er na mijn dood over is.
Uw moeder heeft gelijk. Zij is vrij om te doen wat zij wil en hoeft niemand wat te laten zien. Dat afjhandelen van het vruchtgebruik begrijp ik niet. Betekent dat dat de nalatenschap van vader is afgehandeld en alle kinderen daarin hebben meegedeeld? Erg verstandig was het niet om de zoon tot executeur te benoemen en nu bij leven van moeder al vast als gemachtigde te laten optreden. Je kunt dan problemen met de andere kinderen verwachten. Ik zou er eens een telfoontje met de notaris die dit heeft geregeld aan wagen.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw antwoord. Inderdaad wat het afwikkelen van de nalatenschap en vruchtgebruik van vader betreft, hebben alle kinderen daarin volledig mee gedeeld. Iedereen was dik tevreden. Moeder wilde perse zelf dat haar oudste zoon executeur zou zijn en zoonlief heeft daarin toegestemd e.e.a in overleg toen met de notaris.
Maar wat mijn aller belangrijkste vraag in dezen is.
Kan moeder gewoon door gaan met haar schenkingen aan die 2 kinderen en hoeft de zoon geen inzage te geven in haar adm tot haar overlijden. M.a.w. alles kan op zijn, bij haar overlijden/ nalatenschap zonder dat de andere 2 daar iets tegen kunnen doen?