Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Heb ik recht op een VSO?

Ik ben al ruim 5 jaar in dienst als accountmanager en wordt 100% ingezet voor supermarkten.

In november 2021 hebben we te horen gekregen dat de samenwerking tussen met de supermarkt op de huidige wijze wordt beƫindigd rond 1 juni 2022. Dit betekent dan ook einde van onze functie als winkel accountmanager. Onderstaande mail hebben we ter bevestiging ontvangen:

'Beste ,
Goed om dinsdag samen gezeten te hebben om bij te praten over de ontwikkelingen. Zoals besproken zal onze dienstverlening stoppen rond 1 juni 2022.
Er is nog een interne discussie over de toekomst van de bredere winkel support rol, maar dat deze invulling vanuit ons komt te stoppen.
Wij hebben besproken dat ik zal zorgen dat er een contactpersoon over de ontwikkeling is voor jullie.
Daar is nog veel onzeker over, als ik meer weet of hoor zal ik jullie ook contacten.
Laten we de komende periode met elkaar in contact blijven over de ontwikkelingen, en als er in de tussentijd iets is dan ben ik bereikbaar.

Nu heb ik afgelopen dinsdag een gesprek gehad met zowel mijn leidinggevende als ook de HR-partner waarin wordt aangegeven dat ik nog niet officieel boventallig ben verklaard en dus nog geen recht heb op een eventuele regeling, lees transitievergoeding of VSO.

Mijn voorstel zou namelijk zijn om nu alvast een VSO aan te gaan zodat ik gemotiveerd op zoek kan gaan naar nieuw en passend werk. Ik voel mij niet gemotiveerd en prettig bij de gedachte om nog tot 1 juni op deze manier door te gaan, en vervolgens nog altijd niet te weten wat mij te wachten staat.

Ik vraag me daarom af of ik inderdaad nu nog geen enkele recht heb, en dat ik zal moeten afwachten tot het moment dat de werkgever met een officiƫle verklaring van boventalligheid komt? Of is de bevestiging in de bijgevoegde mail al voldoende om hier aanspraak op te maken? Hoe je het wendt of keert, de functie houdt op te bestaan.

Mocht er belangrijke informatie missen dan verneem ik het graag.

Alvast bedankt voor Uw reactie.

Met Vriendelijke Groet,

Veelal is sprake van een sociaal plan ingeval van een reorganisatie en daarin wordt onder meer geregeld in welke gevallen een VSO wordt aangeboden.Grofweg is dat meestal als interne of externe herplaatsing bij boventalligheid niet mogelijk is en sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (of een voor bepaalde tijd die nog geruime tijd loopt).
Een VSO is in feite een overeenkomst die wordt aangeboden. Er is geen wettelijke bepaling die de werkgever verplicht om (in bepaalde gevallen) een VSO aan te bieden. U zou wel bespreekbaar kunnen maken dat u open zou staan voor een VSO. Indien in geval van uw organisatie sprake is van een sociaal plan, zou u kunnen nagaan of daar wellicht een plaatsmakersregeling in staat en of u daarvan dan gebruik zou kunnen maken.
Houdt u er rekening mee dat een VSO aan bepaalde vereisten dient te voldoen, willen uitkeringsrechten (zoveel mogelijk) worden veilig gesteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag