Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo,

Wij wonen op een kavel van 3000 m2 ons huis staat met de voorkant naar de huizen aan de overkant. We mogen aan de voorkant geen inrit hebben (toch hebben we als adres de straat waar we tegen over de andere huizen wonen) Onze inrit komt uit op een andere straat. Wij willen nu wel aan de straat waar ons huis het adres van heeft een brievenbus plaatsen. Ook een poort van 1.70 hoog (zoals onze omheining) Dit voor onze containers aan straat te kunnen zetten en onze post te ontvangen ook als extra vluchtweg. Mag dit? Van de gemeente waar ik woon krijg ik zeer slechte informatie. De pilaren waar de brievenbus in komt en de poort tussen gehangen wordt komen op onze eigen grond te staan, niet tegen de grens noch er over (gemeentegrond).
Bij voorbaat dank voor het antwoord.

Met vriendelijke groet

Elk perceel in Nederland moet bereikbaar zijn vanaf de openbare weg. De eigenaar van de weg of de wegbeheerder mag dat niet weigeren en moet dus meewerken aan een uitweg. De wet bepaalt verder niet op welke plek vanaf een perceel een eigenaar zijn perceel moet kunnen verlaten, dus of dat aan de voor- of aan de achterkant (bezien vanuit de woning) is.

Is er eenmaal een mogelijkheid om het eigen perceel te verlaten en de openbare weg te bereiken, dan houden uw rechten zo'n beetje op: er is geen recht in Nederland om je woning via de voordeur te kunnen verlaten, op een achterom en/of om nu juist aan de voorzijde je brievenbus te hebben. En dat geldt ook voor vluchtwegen en brandgangen: ondanks de naam hoeft een andere eigenaar daar vrijwel nooit aan mee te werken.

Dat dit soort rechten er niet zijn, betekent nog niet dat deze situaties niet veel voorkomen, maar daar is dus soms medewerking voor nodig van de eigenaar van de weg, de wegbeheerder en/of soms ook de buren of andere eigenaren van andere percelen in de buurt.

Als u een brievenbus plaatst op een locatie die niet bereikbaar is voor de postbode en krantenbezorger, dan is de eigenaar van de weg of wegbeheerder niet zo maar verplicht om dat toe te staan of mee te werken aan de komst van een uitweg, opdat men ook uw brievenbus kan bereiken. De omstandigheden zullen bepalen of een uitweg wel of niet redelijk is en wie het gaat betalen en die kan ik van hieruit niet beoordelen. Daarom adviseer ik u om overleg te voeren met alle betrokkenen, in ieder geval met de gemeente. Komt u er niet uit, raadpleeg dan een gespecialiseerde jurist (die verstand heeft van Burenrecht en de openbare ruimte) of kom naar mijn spreekuur.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag