Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik werk als verkoopster in een bakkerij met meerdere filialen. Het filiaal waar ik werk gaat eerdaags sluiten. Ik heb een vast contract en ik ga straks naar een ander filiaal, maar nu kan ik niet op de uren werken waarop ik ingeroosterd sta straks omdat ik dan werk als oppas. Nu kunnen mijn werkgever en ik niet echt tot een passende oplossing komen. Nu kwam de werkgever vandaag met het volgende: Mij verplichten om de aangeboden uren te werken, of gaan werken in het hoofdfiliaal waar de bakkerij zich bevind in de nachtelijke uren. Of mij ontslaan met wederzijds goedvinden, zodat ik een uitkering kan krijgen volgens hem, en mij straks weer aannemen als verkoopster in een ander filiaal waar iemand straks met zwangerschapsverlof gaat. Mijn vraag is nu het volgende: Mag dit allemaal zomaar, wat zijn mijn rechten en wat is een juiste beslissing in dit geval

m.v.g.

Hoi,

In deze situatie lijkt mij dat jouw werkgever van jou kan vragen om in een ander filiaal te gaan werken. Of je dit wilt, is een hele andere vraag. Wel is het zo dat, als je niet gaat werken, je ook geen recht hebt op loon. Dit is anders als je een hele goede reden hebt waarom je niet kan werken op de aangeboden uren. Een rechter zal dit niet snel redelijk vinden.

Mocht je er niet met jouw werkgever uitkomen dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen. De advocaat kan dan samen met jou kijken naar de voorwaarden waarop jouw arbeidsovereenkomst kan eindigen met behoud van een uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

De werkgever kan niet zomaar jou verplichten om in een ander filiaal te gaan werken. Dit moet wel opgenomen zijn in het arbeidscontract. Echter, een redelijk voorstel (bijv. met reiskosten etc) van de werkgever moet u wel accepteren. Hierover kan je dus onderhandelen met de werkgever.

Wat betreft het aantal uren: staan deze uren dat u nu werkt ook omschreven in het arbeidscontract? U heeft dan ook recht om op deze uren/tijden te werken. De werkgever kunt u niet verplichten om op andere tijden te werken. Als deze zaak voor de rechter zou komen, dan zal de rechter kijken: welk belang heeft zwaarder. Het belang van de werkgever of uw belang ivm uw andere baan. Hierop is dus ook geen pasklaar antwoord en is dus helemaal afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Dit is ook een punt waarop u juridisch kunt onderhandelen met de werkgever.

Een werkgever kan inderdaad een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden aanbieden. Dit is een overeenkomst waarbij partijen samen de arbeidsovereenkomst beendigen. U moet deze overeenkomst wel juridisch laten controleren, want het kan zijn dat u geen recht heeft op een ww-uitkering, dat uw uitkering pas een paar maanden later ingaat, etc. etc. U kunt in dit contract ook onderhandelen over een beendigingsvergoeding. Wat redelijk is kan een jurist voor u berekenen. Dit kan al vanaf een klein bedrag en u bent al zeker dat u juridisch niet wordt benadeeld. Teken in ieder geval niet iets voordat u hier naar kijkt.
Ik wil er nog wel bij vermelden dat u absoluut niet akkoord hoeft te gaan met het tekenen van zo'n vaststellingsovereenkomst. Dit is alleen voor de werkgever wel de makkelijkste manier om u te ontslaan. De werkgever kan u namelijk niet ontslaan als u het hier niet mee eens bent, dan moet hij eerst naar de rechter.

De werkgever wilt u ergens anders weer aannemen waar een verkoopster met zwangerschapsverlof gaat. Meestal gebeurt dit pas na 3 maanden. U krijgt dan gewoon weer een contract voor bepaalde tijd en de werkgever kan deze overeenkomst opzeggen. Let op: u heeft daarna geen recht op een ontslagvergoeding etc.). Deze weg heeft nadelen voor u.

Kortom: het zijn veel vragen die u stelt en het is belangrijk om niet te snel akkoord te gaan met een "ontslag" , want dan benadeelt u snel zichzelf. Het is verstandig om een jurist hiernaar te laten kijken. Die kan eventueel voor u onderhandelen met de werkgever en u tips of adviezen geven wat u in deze situatie het beste kunt doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag