Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik verkoop posters van animatie, landschap, muziek van alles.
Maar ik doe inkopen bij een buitenlands website.
Ik verkoop mijn posters via facebook en via marktplaats particulier.
Ik kreeg nu een mail van een bedrijf dat ik strafbaar ben en dat dat helemaal niet mag.
Misschien zegt dat bedrijf dat ook omdat ze hetzelfde verkopen als mij.
Ik wil weten wat mijn rechten zijn.

Mogelijk zijn de foto,s die u gebruik niet auteursrechtelijk vrij en claimt de auteursgerechtigde nu schade?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee wat het bedrijf zegt is: U mag inderdaad niet zomaar alles uit China importeren en verkopen zeker niet als het producten van een bepaald merk zijn.

U heeft geen toestemming van de fabrikant en ons gekregen om dit te
doen.Wij hebben dit merk in samenwerking met de fabrikant vast laten leggen
in Europa.

Maar het klopt niet met merk omdat die site waar ik het koop, zijn 100 leveranciers die allemaal dezelfde poster en stickers verkopen, en de meeste maken zelf de stickers en hebben geen merk.
Mijn vraag is is het toegestaan om uit China posters en stickers in te kopen?
En om het te verkopen via marktplaats en facebook? Ik heb niks op voorraad alleen op bestelling bestel ik enkele keer weer een poster of sticker.


De andere partij doet een beroep op het merkenrecht. Of er een depot is zou u moeten kunnen opvragen bij het Benelux merkenbureau, die inschrijving van een Europees merk mogelijk maakt. Vooralsnog is het onvoldoende hetgeen de andere partij stelt, hij moet het ook kunnen bewijzen.
https://register.boip.int/bmbonline/intro/show.do

Beoordeel dit antwoord:

Als u artikelen van een bepaald merk importeert, maakt u mogelijk inbreuk op het merkrecht van de fabrikant van dit product. Het is mij niet duidelijk of de producten die verkoopt een merk hebben en of de partij die u aanschrijft de houder van dit merk is. Alleen de houder van het merk, waarop inbreuk wordt gemaakt kan zich op zijn merkrecht beroepen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Het bedrijf van wie u een mailtje heeft gehad beweert dat u inbreuk maakt op haar intellectuele eigendomsrechten (zoals het auteursrecht of het merkenrecht). Dit is inderdaad strafbaar gesteld in Nederland (hoewel kleinschalige inbreuken bijna nooit tot vervolging leiden). De vraag is: maakt u eigenlijk wel inbreuk op deze rechten? Het bedrijf heeft u vermoedelijk een brief gestuurd waarin duidelijk staat aangegeven om welk merk het gaat en om welke posters het gaat. Als dat niet het geval is moet u het bedrijf een brief sturen waarin u om deze gegevens vraagt. Stel dat de door u geïmporteerde posters daadwerkelijk elementen bevatten waarop een intellectueel eigendomsrecht rust van het bedrijf, dan mag u deze in principe niet verkopen in Nederland. Ik geef een voorbeeld. Ik importeer een poster uit China waarop Beyonce staat afgebeeld met een flesje parfum van het merk “WATERFRIS” in haar hand. Dit is op zich nog geen probleem. Maar als ik deze poster ga verkopen via marktplaats of op een andere manier dan wordt dit wel een probleem. De merkhouder van het merk "WATERFRIS" kan mij nu een brief sturen waarin zij zeggen dat ik onmiddellijk moet stoppen met de verkoop. Ik moet dan ook echt stoppen, mijn gedrag is onrechtmatig en ook strafbaar.

Het lijkt mij sterk dat al uw posters inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten van het bedrijf van wie u de brief heeft gekregen. U kunt het bedrijf vragen om welke posters het precies gaat, voor zover u dat nog niet weet. U kunt er voor kiezen om te stoppen met de verkoop van die posters. Mocht u toch willen doorgaan met de verkoop, dan adviseer ik u om contact op te nemen met een van de juristen van deze website zodat u samen kunt overleggen over eventuele vervolgstappen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag