Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik heb net een wia beslissing gekregen waarbij ik 37,51% arbeidsongeschikt ben verklaard. Nu krijg ik van mijn baas te horen dat hem geadviseerd wordt een bezwaar te maken omdat hij eigenrisico drager is en er tegenstrijdigheden in mijn rapport van de UWV staan. Ik blijf nog steeds bij dezelfde baas en in dezelfde functie werken alleen de duur wordt verkort van 40 naar 25 uur per week. De verzekeringsarts heeft mij een urenbeperking gegeven van maximaal 30 uur en de arbeidsdeskundige is gaan rekenen met 25 uur en daardoor zijn ze tot een beslissing van 37,51% gekomen. Kunnen ze dat na een bezwaar gewoon veranderen? Wij zijn een klein bedrijf en lees ook ergens dat het weinig voor hem uit zou maken, klopt dit? Alvast bedankt.

Het klopt dat het mogelijk weinig uitmaakt voor de werkgever zolang u een WGA-uitkering blijft behouden, aangezien de werkgever er alleen voordeel bij heeft als u een IVA zou krijgen (volledig en duurzaam arbeidsongeschikt). Maar dat wordt niet snel aangenomen. Werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en werknemers die volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn, krijgen een WGA-uitkering maar die laatste is vele malen duurder voor de werkgever als eigen risicodrager. In feite zou uw werkgever dan bezwaar kunnen aantekenen als hij van mening is dat u recht heeft op een IVA. Voor een hoger percentage arbeidsongeschiktheid maar met behoud van WGA, heeft het voor de werkgever geen zin. Maar voor u natuurlijk wel. Als de arbeidsdeskundige een onjuist arbeidsongeschiktheidspercentage heeft vastgesteld en u mogelijk een te lage uitkering krijgt, is het voor u voordelig als dit wordt recht getrokken. En in bezwaar kan dat inderdaad, als de arbeidsdeskundige in bezwaar hier inderdaad positief op beslist. Nu moet u in feite voor meer uren werken dan de verzekeringsarts heeft vastgesteld, en ik neem aan dat u dat niet fijn vindt. Als u meer informatie nodig heeft of bezwaar wilt aantekenen, bent u vrij om mij een e-mail sturen voor gerichter advies hieromtrent (i.v.m. uw situatie).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord maar ik denk dat de bedoeling zal worden dat ze de 37,51% willen aanvechten om onder die 35% te komen zodat ik geen recht heb op WIA en zij daarom niet hoeven te betalen. Ik denk namelijk als ik die 30 uur zou moeten aanhouden die de verzekeringsarts heeft aangegeven ik niet boven de 35% uitkom. Wat gunstig voor mijn baas en de verzekeingsmaatschappij is maar niet voor mij.


Dat klopt, uw werkgever kan bezwaar maken vanwege het feit dat de arbeidsdeskundige met minder uren heeft gerekend, of zij willen proberen om u volledig arbeidsgeschikt te verklaren, dan kan dat zeker nadelig zijn voor u. Maar voor een kleine werkgever wordt de premie mogelijk toch niet lager dus is er weinig voordeel te behalen voor de werkgever. Mogelijk gaat uw werkgever dus helemaal niet in bezwaar. Als dat wel gebeurd i.v.m. beperking van de uren, dan kan de arbeidsdeskundige in bezwaar het inderdaad veranderen in uw nadeel, alhoewel ik niet weet wat de achterliggende gedachte is van de arbeidsdeskundige om met 25 uur te rekenen i.p.v. 30.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Even een vooruitlopend vraagje betreffende bovenstaande. Stel dat mijn baas bezwaar maakt en dat wordt goedgekeurd moet ik dan de betaalde uitkering van die lopende tijd terugbetalen? (ofwel is het verstandiger om mijn uitkeringsgeld opzij te leggen tot beslissing van bezwaarschrift is geweest, hoe zwaar dat ook zal zijn komende maanden) Alvast bedankt.


Die mogelijkheid zit er helaas in. Als uw werkgever bezwaar maakt, dan wordt de toekenningsbeslissing heroverwogen. Als blijkt dat u eigenlijk minder arbeidsongeschikt bent, dan kan het UWV overgaan tot terugvordering. Uw werkgever dient binnen 6 weken bezwaar te maken. Als de werkgever dat niet heeft gedaan, dan is die beslissing rechtens onaantastbaar. Dus in ieder geval tot 6 weken na die beslissing geld opzij leggen, is wellicht verstandig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag