Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik heb al een aantal jaren een vast contract, nu wil mijn werkgever dat ik een nieuwe arbeidsovereenkomst (ook voor onbepaalde tijd) teken, met als datum indiensttreding 1 januari 2015. Mijns inziens mogen ze niet zomaar een nieuw contract aanbieden met een nieuwe datum indiensttreding. Daarnaast is er inhoudelijk behoorlijk wat gewijzigd: o.a. strenger concurrentiebeding, met een hogere boeteclausule, die er als ik het goed lees op neerkomt dat ik het eerste jaar nadat ik het bedrijf verlaat bijna nergens in mijn sector mag werken, en een kortere opzegtermijn.
Mijn vraag: mag een werkgever een nieuw contract aanbieden met een nieuwe datum indiensttreding (voor de duidelijkheid: het huidige contract loopt niet af en er is geen sprake van andere werkzaamheden/promotie)?
En kan ik verplicht worden om mee te werken aan het verzwaren van de eisen in mijn contract (als ze er bijvoorbeeld voor zouden kiezen om mijn huidige contract te wijzigen), en wat zouden de gevolgen daarvan zijn? Er wordt aangevoerd dat een nieuw contract nodig is omdat het oude contract verouderd is en omdat de nieuwe WWZ in werking is getreden, wat mijns inziens geen valide redenen zijn.

Alvast bedankt voor de hulp.

U hoeft niet akkoord te gaan met een nieuw contract als daar nadelige zaken voor u in staan.
De nieuwe WWZ heeft vooral gevolgen voor tijdelijke contracten, in uw geval kan de wwz geen enkel argument zijn om een ander contract overeen te komen.

Beoordeel dit antwoord:

De werkgever is vrij om een nieuw contract aan te bieden. U hoeft dit echter niet te accepteren. Het aanbieden van een nieuw contract met slechtere voorwaarden is in feite een verkapte manier om arbeidsvoorwaarden te wijzigen, en dat mag niet zomaar. Dit kan alleen als de werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen kan aantonen en motiveren. Het tussentijds verzwaren van een concurrentiebeding is echter zeer ongebruikelijk en zal niet snel gerechtvaardigd zijn. De redenen die uw werkgever noemt zijn inderdaad niet relevant. Als u bezwaren heeft tegen de nieuwe arbeidsvoorwaarden dan kunt u het nieuwe contract dus weigeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag