Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hallo,

Ik ben onlangs aangehouden voor openbaar dronkenschap en heb mijn roes moeten uitslapen in de cel. Ik heb daarvoor een proces verbaal gekregen van €90,-. Ik moest tevens vingerafdrukken en een foto op het bureau van mij laten maken. Mocht de politie dit laatste wel doen voor openbaar dronkenschap? Als ik het goed begrepen heb, heb ik geen stafblad gekregen aangezien openbaar dronkenschap een lichte overtreding is en daar geen strafblad aan verbonden is. Waarom dan wel de vingerafdrukken en de foto?

Gr.

Het is juist dat aan lichte overtredingen zoals openbare dronkenschap geen strafblad verbonden is.

Het nemen van foto's en vingerafdrukken bij openbare dronkenschap is alleen toegestaan indien twijfel bestaat over de identiteit van de verdachte. Indien de politie twijfelde aan uw identiteit, dan heeft zij in het kader hiervan foto's en vingerafdrukken genomen.

Ik hoop dat ik uw vraag hiermee voldoende heb beantwoordt. Mocht dat niet zo zijn dan kunt u gerust nadere vragen stellen.

Met vriendelijke groet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord! Het geval is dat ze mijn ID kaart in hun bezit hadden, dus mijn identiteit hadden ze al reeds. Vreemde gang van zaken.


U bent aangehouden voor verhoor, in dat geval mag de politie inderdaad uw vingerafdrukken en uw foto vorderen.

Het strafblad en het strafregister bestaan niet meer en zijn vervangen door het Justitieel Documentatiesysteem. Daarin wordt veel meer vastgelegd dan in de oude situatie het geval was. Er wordt een ondergrens gesteld van € 100,00 bij transactie als gevolg van overtredingen. In uw geval zult u daardoor geen verwijzing in het JDS krijgen.

Zie:http://www.justid.nl/index/index/registratie/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helemaal duidelijk! Bedankt!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag