Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik ben 15 en wordt volgend jaar, in mijn examenjaar vmbo-4 16 jaar.
Ik wilde dan na de zomervakantie een mbo-4 opleiding juridisch medewerker doen.
Ik zag dat ze in Utrecht aanbod hadden van 2 jaar ipv 4 jaar. Dat leek me goed, want uiteindelijk wil ik nog verder studeren en OvJ worden. Dus als ik mbo korter kan doen, doe ik dit graag.
Nu is het zo dat ik in Rotterdam woon... Dat is een stuk reizen met hoge kosten NS.
Mijn moeder zit zeg maar, ruim onder het minimum en kan de reis niet veroorloven...
Ik zou het zonde vinden om daarom zo een mooie kans te laten schieten.
Een studentenreisproduct kan niet, want ik heb die leeftijd nog niet.
Wel las ik dat bijv. Provincie Limburg de kosten vergoed voor minderjarige.
Over Zuid-Holland/Rotterdam kon ik hier niks over vinden.
Het zou mij heel jammer lijken om dat aanbod daar niet te nemen. Bij hun aanbod zou ik bij wijze van al vanaf mijn 18e parttime kunnen werken als juridisch medewerker en deeltijd studeren en uiteidendelijk voor mijn 28e al OvJ kunnen zijn.
Waar heb ik recht op of kan ik vergoeden of iets?
Of belastingaftrek? Mijn moeder heeft ouderlijk gezag en mijn vader erkent me.
Kan bijv. mijn vader of moeder belastingaftrek krijgen? Of is er een regeling net als die in Provincie Limburg is?

Ik hoop dat iemand mij daarbij kan helpen om opties te bieden?

Even wat verschillende aspecten op een rijtje:
- Als minderjarige MBO-student heb je geen recht op studiefinanciering, en dus ook niet op een studentenreisproduct. In jouw geval is dat een probleem, want de reiskosten maken het jou moeilijk om te gaan studeren in de plaats waar je dat graag wilt. Reizen voor studenten die geen recht op studiefinanciering krijgen, is in heel veel steden wel goedkoop; vaak krijgen minderjarige MBO-studenten korting. Het is dus de moeite waard uit te zoeken wel OV-abonnement voor jou het voordeligst is.

- Minderjarige MBO-studenten krijgen geen studiefinanciering omdat hun ouders nog kinderbijslag ontvangen. Zodra je meerderjarig wordt hebben zij geen recht meer op kinderbijslag en ontstaat voor jou een recht op studiefinanciering (en daarbij een studentenreisproduct). Die twee, kinderbijslag en studiefinanciering, wisselen elkaar dus af. In principe betekent dat dat je ouders in jouw studiekosten moeten voorzien, onder andere van de kinderbijslag.

- Jouw beide ouders zijn tot je de leeftijd van 21 bereikt verplicht bij te dragen in jouw studiekosten; zowel jouw moeder (die gezag over jou heeft) als jouw vader (die je erkent heeft). In principe moet je je dus tot hen wenden voor het dekken van dit soort kosten, maar in dit geval lijkt daar weinig ruimte voor te zijn.

- Studiekosten aftrekken van de inkomstenbelasting kan alleen de student zelf; daarvoor moet je dus een inkomen hebben en zelf je studiekosten betalen. Die gemaakte kosten kun je dan vervolgens van de belasting aftrekken. Reiskosten zijn echter geen studiekosten, dus dat helpt je niet verder. (Studiekosten zijn de kosten die je maakt voor het aanschaffen van boeken en ander materiaal, en je collegegeld.)

- Vanaf volgend schooljaar (2015-2016) kunnen ouders met minderjarige kinderen die een voltijd MBO-studie doen een kindgebonden budget aanvragen als hun inkomen onder een bepaalde grens blijft. Dat is een tegemoetkoming in de kosten van het studerende kind, een extraatje bovenop de kinderbijslag. Voor dit schooljaar (201-2015) geldt nog de "tegemoetkoming ouders". Ook dit is een extra toeslag voor ouders met minderjarige, studerende kinderen op het MBO. Voor meer informatie en een aanvraagformulier, kun je terecht op de website van IB-groep.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag