Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Groenstrook: wel of geen toegankelijk openbaar gebied?

Sinds 2019 wonen wij in een vrijstaand huis op een dubbele kavel. De kavel waar ons huis op staat heeft de bestemming wonen en de kavel ernaast heeft de bestemming tuin. Van de gemeente krijgen wij geen toestemming om een tuinhuisje (2m x 3m en 2.48 meter nokhoogte) neer te zetten. Als reden geeft de gemeente op dat ons perceel (met bestemming tuin) grenst aan openbaar gebied. Ons perceel met (bestemming tuin) grenst aan een parkeerterrein met 5 parkeerplaatsen en op de kop daarvan is een stuk gemeentegroen met bomen en struiken. Daarachter ligt een sloot (geen open vaarwater). Dit betreft een stuk van ongeveer (ruwe schatting) 25 tot 30 m2. Op de website van Rijksoverheid.nl kwam ik de volgende informatie tegen als het gaat om het 'groene deel'

Onder het deel groen van het openbaar toegankelijk gebied moet worden verstaan datgene wat daaronder ook in het normale spraakgebruik wordt verstaan: parken, plantsoenen en speelveldjes, die het gehele jaar (of een groot deel van het jaar) voor het publiek algemeen toegankelijk zijn. Een element uit het begrip is dat sprake moet zijn van toegankelijk openbaar groen. Het gaat er dus om dat het park of plantsoen 'betreden' kan worden.

Het stuk waar het om gaat in onze kwestie is absoluut niet toegankelijk voor het publiek, er staan bomen en struiken en je kunt er niet eens lopen. Wij denken dat de groenstrook valt onder 'snippergroen'. Ik vond de volgende informatie hierover wederom op dezelfde website:
Snippergroen / restgroen - bijvoorbeeld begroeiing aan de kopzijde van een hoekwoning - is veelal niet toegankelijk en niet bedoeld om te 'betreden'. Dergelijke begroeiing kan dus niet worden aangemerkt als 'openbaar groen' bedoeld in de zin van het Bor.
In de directe omgeving van onze woning is wel een park waar diverse woningen aan grenzen en al deze woningen hebben elk een bouwwerk in de achtertuin (dat direct grenst aan het park) dat vele malen groter is dan het tuinhuisje van ons. Wij hebben begrepen dat een park toch echt een openbaar toegankelijk gebied is. Wij begrijpen niet waarom de buren wel een bouwwerk mogen plaatsen en wij dus niet. De gemeente verandert elke keer de afspraken en de regels als het gaat om ons perceel / onze kwestie. Mijn vraag is kunt u mij laten weten of in dit specifieke geval er inderdaad sprake is van openbaar toegankelijk gebied of van snippergroen en of wij nu wel of niet een tuinhuisje mogen plaatsen op ons perceel naast de groenstrook (er zit uiteraard een schutting tussen).
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,

Uit uw beschrijving begrijp ik dat de gemeente reeds heeft geoordeeld dat het niet mag. De vraag is derhalve of het maken van bezwaar tegen dit besluit van de gemeente kans van slagen heeft en welke argumenten u aan dat bezwaar ten grondslag kunt leggen. Daarvoor zou ik graag met u nader naar de casus kijken maar ik kan op basis van deze beperkte informatie daar niet zoveel zinnigs over zeggen.
Het feit dat andere woning eigenaren wel iets hebben gemogen (een beroep op het gelijkheidsbeginsel) heeft nooit succes. Alleen al vanwege het feit dat iedere situatie altijd net toch iets anders is en gemeenten hun regels ook mogen wijzigen (omdat er anders nooit nieuw beleid te maken is), maakt een beroep daarop kansloos.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag