Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedendag,

In november 2006 heb ik een huis gekocht met nu mijn ex/ vriend. Toen wij uit elkaar gingen is er afgesproken dat hij de kosten op zich zou nemen en ik zou vetrekken. Toendertijd had hij zijn bedrijf net opgezet en we samen afgesproken dat ik zou wachten tot er drie jaar aan cijfers bekend werden zodat de bank het misschien zou accepteren dat hij de hypotheek alleen kan dragen. Uiteindelijk wil zijn nieuwe vriendin op deze hypotheek. Dus een naamoverzetting. Nu is het zo dat mij ex/vriend van mij geld wil zien voor het regelen van de naamoverzetting. Ik zie van alles af, levensverzekering en huis en toch wil hij dat ik de helft betaal. Is dit rechtsgeldig?

Heeft u een samenlevingscontract? Heeft de woning overwaarde? De woning met hypotheek en poliswaarde levensverzekering is gemeenschappelijk eigendom van u en uw vriend. Of er sprake is van overwaarde dan wel onderwaarde wordt bepaald op het moment van verdeling van de woning. Die verdeling heeft kennelijk nog niet plaatsgevonden aangezien zowel de woning als de hypotheek nog mede op uw naam staan. Indien u overwaarde verwacht is mijn advies de waarde te laten vaststellen door een onafhankelijke makelaar-taxateur waarna uw vriend u de helft van de overwaarde dient uit te betalen. Indien sprake is van onderwaarde moet u blij zijn als uw vriend niet de helft daarvan bij u claimt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Marco,

Er is een samenlevingscontract, overwaarde zal er waarschijnlijk niet bij zijn. Maar is het normale gang van zaken dat hij van mij een bedrag vraagt voor de aanvraag van een naamwijziging of wordt dit gezien als een onderhandeling tussen beiden? Ik geef mijn 50% inprincipe aan hen, en zou daar dan nog eens geld bij moeten leggen? of is dit in dit geval de verkeerde manier van denken?


Als het geen overwaarde is is de woning dus waarschijnlijk minder waard dan de hypothecaire schuld. U bent uw exvriend de helft van die restschuld verschuldigd. Als uw exvriend hierop geen aanspraak maakt maar alleen op de kosten van overschrijving komt u er waarschijnlijk dus goed mee weg. Let wel op dat de hypotheekbank u dan tegelijkertijd ontslaat van uw hoofdelijke verplichting als medeschuldenaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag