Stel vraag

Particulier


Goeden-avond,
Afgelopen winter heeft anoniem persoon in zuid-Duitsland een verkehrsongeval met dodelijk afloop gehad. Zij is hiervoor veroordeelt volgens de Duitse rechter. Het betrof §222 StGB, ofwel, Fahrlässigen Tötung.

In Nederland kent men twee Wetten waar dit voorval onder geplaatst zou kunnen worden (mijn inziens). Ofwel artikel 175 wegenverkehrswet, of strafrechtboek artikel 307.

Voor een Verzekeringsaanvraag voor inboedel wordt haar de vraag gesteld of ze een misdrijf tegen het leven gericht heeft begaan. Wanneer dit het geval is, wordt niet verzekerd. Volgens Duits recht is Fahrlässigen Tötung volgens deze website "(https://www.gesetze-im-internet.de/stgb/)", een Straftat gegen das leben".

Voor zover ik weet lijkt Fahrlassigen Totung het meeste op Dood door schuld (artikel 307). Dit misdrijf is in nederland niet opgenomen bij de misdrijven gericht tegen het leven (https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2019-04-01), maar in duitsland dus wel.


Echter wanneer haar Ongeluk zou zijn voorgevallen in Nederland zou zij naar mijn inziens zijn gestraft met artikel 175 wegenverkehrswet, wat geen misdrijf tegen het leven gericht, lijkt te zijn.

Een vervelend geval zoals u kunt lezen.

Wanneer men naar Duits recht kijkt, zou u dus kunnen stellen dat er een misdrijf tegen het leven begaan is middels een verkeersongeluk met dodelijke afloop. Echter, we leven in Nederland en in hoeverre geldt de exacte vertaling van een Duitse uitspraak dan, aangezien in Nederland op een andere manier gestraft zou zijn, gezien de duitse uitspraak hier niet bestaat? Dan geldt een Nederlands equivalent denk ik?
Nogmaals, wanneer het ongeluk in NL gebeurd zou zijn, zou er geen sprake zijn geweest van een misdrijf tegen het leven zoals ich het lees.

Moet met buitenlandse jurisprudentie dus stomweg vertalen of het nederlandse equivalent benoemen in zo'n geval?

Wanneer In Nederland exact hetzelfde ongeluk zou zijn gebeurd, zou zij, de verdachte, gewoon deze verzekering kunnen afsluiten mijn inziens? (wederom: aangezien artikel 175 WVW overtreden zou zijn ipv een duits misdrijf tegen het leven).

Moet men kijken hoe het strafbare feit, (weliswaar gepleegd in het buitenland), hier zou zijn berecht?

Reactie van de vraagsteller

Is het niet zo dat de jurisprudentie van het land, welke het meest gunstig is voor de verdachte, mag worden toegepast?


Reactie van de vraagsteller

In algemene voorwaarden van verzekeringen staat over het algemeen ook vermeld dat het Nederlandse recht van toepassing is. Voegt dat in deze zaak iets toe of niet?


Volgens mij is dit een kwestie van Nederlands verzekeringsrecht. Dus is het van een Nederlands oogpunt te beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag