Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Even in het kort; op de planning staat een verhuizing maar nog onbekend wanneer.
Situatie op het werk, 1e keer contract van 7 maanden die vervolgens is verlengd met een jaar en nu afgelopen Juni een gesprek gehad (zie mail) en weer een tijdelijk contract gehad tot November. Tot mijn spijt heb ik diezelfde dag het tijdelijke contract getekend zonder er bij na te denken. Het overviel me nogal.


De mail nav het gesprek:
* Contract
Jouw contract voor bepaalde tijd is verlengd met bepaalde tijd. Dit was de laatste keer dat we jouw contract voor bepaalde tijd mochten verlengen.
Hierna wordt ofwel het contract niet voortgezet, ofwel krijg je een vast contract.

We hebben uitgebreid en open met elkaar gesproken. We vinden jouw spontaniteit en enthousiasme super.
Aan de andere kant zien we ook dat er elementen zijn die deze baan mogelijk niet toekomstbestendig voor jou maken.
Hierbij bedoel ik specifiek de arbeidstijden.

De receptie moet van 8.30 tot 17.00 uur bemand zijn. In tegenstelling tot het overige personeel die een uur pauzetijd opgeteld krijgen bij hun 8 urige werkdag, krijg jij slecht een half uur opgeteld. Dit voordeel weegt dan op tegen het feit dat wordt verwacht dat je ook als jezelf pauze neemt de telefoon oppakt of bezoek te woord staat.

Je hebt in het verleden wel gevraagd of jij niet ook eens een boodschap kon doen in de pauze. Dat wordt erg lastig. Iemand anders moet dan de receptie over nemen. In sporadische situaties kan dit zeker, maar niet structureel.

De werktijden van de receptie kunnen niet worden gewijzigd. Op dit moment woon je dichtbij het werk. Voor ons was dat een zeer positieve bijkomstigheid toen we je aannamen. Als jij verder weg gaat wonen is dat minder gunstig voor het bedrijf. De vele files in deze tijd in combinatie van vaste werktijden is een uitdaging.

Parttime werken.
Parttime werken in de toekomst is een mogelijkheid. Hierbij denk ik wel aan hele dagen, maar dan minder dagen. Halve dagen is niet werkbaar om iemand te vinden die de andere helft op zicht neemt.
Als je dit zou willen moeten we kijken of we voor 1 of 2 dagen iemand anders kunnen vinden. Hierbij wordt flexibiliteit gevraagd tav aantal dagen dat iemand anders beschikbaar is. Op dit moment weten we namelijk niet of we iemand voor 1 dag kunnen vinden of dat 2 dagen toch beter is om iemand te krijgen voor de functie.

Als je gaat samenwonen in regio Arnhem, is een baan in die regio misschien geen gek idee. We willen jou niet kwijt, maar we moeten wel realistisch blijven. Dergelijke woon-werk afstand is geen lolletje en op lange termijn vaak niet duurzaam.

We hebben afgesproken dat we er de komende maanden allebei goed over na gaan denken. Half augustus plan ik afspraak in om e.e.a. te bespreken. *


Nu is mijn vraag of er een grondige reden moet worden gegeven om mijn contract niet te verlengen? Want naar mijn weten is het gewoon discriminatie en word er misbruik gemaakt van mijn openheid. Er worden allerlei conclusies getrokken gebaseerd op feiten die er nog helemaal niet zijn.
En stel ze beƫindigen mijn contract, zijn mij dan verplicht om mij voldoende ruimte en tijd te geven om een andere baan te zoeken?

Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groet,

Er is op dit moment geen rechtsregel die werkgevers verplicht om een reden te geven als een arbeidscontract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd. Wel geldt de wettelijke aanzegplicht, die inhoudt dat uw werkgever u uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk dient te laten weten of zij uw arbeidscontract zal voortzetten (en onder welke voorwaarden) of niet.

Strikt vanuit juridisch oogpunt bezien was het niet nodig geweest dat uw werkgever nu reeds zo uitvoerig met u communiceert over twijfels om te zijner tijd uw arbeidscontract wel of niet te verlengen. Het is voor u handig dat uw werkgever dat in uw geval wel zo ruim van tevoren doet. Wellicht ziet u hierin een kans om de komende tijd te laten zien dat de geuite twijfels van uw werkgever weggenomen kunnen worden?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag