Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Goedemorgen ik heb een vraag over verzekering bij echtscheiding.
De kinderen wonen bij mij en ik ben gewoon goed verzekerd voor ons 3.
Nu heeft onze dochter bij haar vader haar ipad stuk laten vallen.
Vader heeft niets met mij besproken ik moest maar de verzekering bellen.
Heb ik gedaan en het is gemaakt met een eigen risico van 100 euro die ik heb moeten betalen.
Hoe sta ik juridisch ?
Het kan toch niet zo zijn dat als mijn dochter daar wat stuk maak ik continue mijn verzekering moet benaderen en voor de kosten op moet gaan draaien? in het ouderschapsplan staat vermeld dat hij een wa verzekering moet afsluiten maar heeft dit niet willen doen.

Indien uw ex zich niet houdt aan hetgeen is afgesproken in het ouderschapsplan dan rijst de vraag in hoeverre u dat wilt afdwingen?

U kunt uw ex aansprakelijk stellen voor de schade.

Ik adviseer u om schade die wordt veroorzaakt bij uw ex niet meer aan uw verzekeringsmaatschappij door te geven.

Beoordeel dit antwoord:

Uw ex moet inderdaad een eigen wa-verzekering afsluiten wil er dekking gelden. Nu het ouderschapsplan dit ook aangeeft maar niet wordt opgevolgd door uw ex, kan hij aansprakelijk gehouden worden voor het eigen risico wat u zelf moet voldoen. Ik raad uw ex aan schriftelijk hiervan op de hoogte te stellen, waarbij u benadrukt dat hij zijn eigen WA-verzekering moet afsluiten.

Beoordeel dit antwoord:

Hoi, om een goed antwoord te geven op uw vraag, is het belangrijk om te weten of u beiden het gezag over de kinderen hebt. Als u namelijk beiden hebt gezag over de kinderen hebt en de kinderen zijn onder de 14 jaar, dan is uw ex-man net zoveel aansprakelijk voor schade die per ongeluk door de kinderen worden veroorzaakt als u zelf. Ik zou dus zeker het eigen risico niet betalen als ik u was, immers uw ex-man is ook vader van uw dochter en heeft daarmee ook een bepaalde verplichting.

Uw ex-man denkt natuurlijk slim te zijn door de schade te claimen op uw aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee profiteert hij van de situatie dat u gescheiden bent. Immers zou u niet gescheiden zijn en een van de kinderen laat een Ipad vallen, dan wordt deze schade binnen een gezin niet gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Nu uw aansprakelijkheidsverzekering toch betaald heeft, zou ik de uitkering overmaken. Maar niet de € 100 eigen risico.

Overigens klopt het ouderschapsplan ook niet helemaal. Als u beiden een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (AVP) zou afsluiten, dan zijn de kinderen dubbel verzekerd. Dat is niet de bedoeling, er zal immers maar een verzekering gaan uitkering. Stel nu dat de kinderen op het moment dat ze bij uw ex-man zijn per ongeluk schade aan een ander veroorzaken, dan kan die ander u als ouder aansprakelijk stellen en zal uw verzekering moeten gaan uitkeren. Ook al waren de kinderen bij uw ex-man. Het is veel verstandiger één verzekering af te sluiten voor de aansprakelijkheid waarop de kinderen gedekt zijn en in het ouderschapsplan vast te leggen dat uw ex-man de helft van de premie van de verzekering betaalt.

Tot slot is mijn advies om uw aansprakelijkheidsverzekering nog even na te kijken. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen hebben geen eigen risico, ook niet voor kinderen. Blijkbaar heeft uw verzekering dat wel. Vaak kost het een paar dubbeltjes per maand meer om dat eigen risico van de verzekering te halen. Dat scheelt in ieder geval ook veel problemen denk ik zo.

Hopelijk kunt u hier wat mee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag