Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag, ik kan al een aantal jaar niet meer mijn financiƫle. Verplichtingen doen. Door scheiding en verkoop van de woningen is er een schuld ontstaan van 215.000 euro.
Hier komt nog het verlies bij van een woning die nog te koop staat. Mijn ex is ook hiervoor aansprakelijk. Ik ben schijnbaar hoofdelijk aansprakelijk zo al mijn inkomsten zijn in beslag genomen. Dit loopt al drie jaar. Kan ik mij persoonlijk failliet laten verklaren? Zo ja wat zijn de gevolgen ? Wat heeft het voor plus en minpunten? Mijn persoonlijke boedel is 0 euro ik heb geen bezittingen of spaargelden meer!

Ja, u kunt uzelf persoonlijk failliet laten verklaren. Hiervoor moet u een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechter verklaart u dan failliet en u mag dan niet langer over uw eigen vermogen beschikken. De rechter wijst een curator aan die alle schulden zal vereffenen (betalen) en die goed bekijkt welke schuldeisers er zijn, welke belangen zij hebben en hoe uw vermogen daar zo goed mogelijk aan tegemoet kan komen.

Het voordeel is dat de curator u de zaken uit handen neemt: u hoeft het niet langer zelf doen, de curator neemt het van u over. Het particulier faillissement eindigt met een akkoord (de inhoud daarvan verschilt per situatie) waardoor u weer kunt beginnen met het opbouwen van een nieuw leven.
Het nadeel is dat u, zolang de curator bezig is en het faillissement nog loopt, u volledig handelingsonbekwaam bent. U mag niet meer zelf over uw vermogen beschikken. Bovendien is het een grote stap; het aanvragen van een particulier faillissement kan veel emoties met zich meebrengen en het is verstandig als u, mocht u daadwerkelijk dit traject ingaan, zorgt dat u daarbij goede begeleiding heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw antwoord. Nadat ik failliet ben verklaard en een restschuld zou overhouden mag of kan ik dan de schuldsanering in?


Ja, dat kan!

Nadat u failliet bent verklaard gaat de curator uw schulden vereffenen. Dat betekent dat uw schuldeisers worden voldaan uit de middelen die er zijn. Als er te weinig is om de schulden volledig af te betalen, dan kan dit eventueel geregeld worden in het akkoord aan het eind van het traject, maar er kan ook een restschuld overblijven.
In dat geval kunt u inderdaad de schuldsanering in. Met uw status van failliet verklaarde is het over het algemeen gemakkelijker om te worden toegelaten tot het schuldsaneringstraject en aan het einde daarvan bent u daadwerkelijk van uw schuldeisers verlost.

Beoordeel dit antwoord:

Naar mijn mening bent u beter af met een schuldhulpverleningstraject, eventueel gevolgd door het toepassen van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Het voordeel hiervan is dat u de mogelijkheid heeft een "schone lei" te krijgen.

Op het moment dat het faillissement is afgewikkeld, bestaat er geen mogelijkheid meer om de WNSP toe te laten passen. Alleen wanneer uw faillissement is uitgesproken heeft u beperkt de mogelijkheid om een omzettingsverzoek van faillissement naar WSNP in te dienen.

Neemt u anders eens contact op met uw gemeente. Zij zijn een goed beginpunt in dit soort situaties.

Ik wens u veel sterkte met deze situatie!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag