Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Goedemiddag, ik ben website developer. Nu vraagt een klant waarvoor ik al een website heb gemaakt en waarvoor ik ook de hosting onderhoud of ik hem wil helpen zijn website te verhuizen naar de concurrent omdat hij daar ook zijn reclame zaken heeft lopen. Natuurlijk sta ik daar niet om te springen, ook omdat ik nieuwe software heb ontwikkeld waarvan ik liever niet wil dat de concurrent dit in handen krijgt. Het is bovendien een mooie website die ik liever in mijn portfolio houdt. Wat zijn mijn rechten en plichten hierin? Moet ik hem de sleutel voor het verhuizen van het domein geven en de bestanden van de hosting of hoef ik dat niet te doen en alleen zijn domeinnaam vrijgeven voor verhuizing?

Het antwoord op uw vraag is volledig afhankelijk van wat er destijds is afgesproken over de eigendom van de site. Ligt die eigendom bij u of bij uw klant? Indien dat laatste dan mag hij/zij er mee doen als gewenst. Voor wat betreft het ontwerp in uw portfolio houden, uk zie niet in waarom uw klant u dat zou ontzeggen (mits e.e.a. natuurlijk wel netjes en in overleg geregeld kan worden).

Kortom, is alles uw eigendom dan hoeft u niets te doen, is het niet uw eigendom dan zou ik in uw eigen belang meewerken om zo de relatie wel goed te houden en er zelf iets aan over te houden.

Geheel terzijde, heeft u dit ook al zo met uw klant besproken? Als de relatie goed is, dan raad ik u aan om uw zorgen te delen, wellicht is er een andere oplossing die u beiden iets oplevert.

Beoordeel dit antwoord:

Als er niets is afgesproken (mondeling/schriftelijk incl evt algemene voorwaarden) geldt het volgende. Dan heeft en houdt de ontwerper het auteursrecht op de website, en dan zou ik niet weten welke rechtsregel zich er tegen verzet dat de site in uw portfolio blijft. De ander heeft een gebruiksrecht op de website. Dat gebruiksrecht gaat niet verder dan voor het overeengekomen doel (wat is er bijv gezegd tijdens het offertetraject: makkelijk verhuizen?). Ik ga er even van uit dat het --overeengekomen-- doel slechts is: gebruik van de website (en niet: ook makkelijk verhuizen). Hij kan de website nu gebruiken. De software die u heeft ontwikkeld en die u neem ik aan niet speciaal voor deze klant heeft ontwikkeld hoeft u niet af te staan. Ik begrijp dat het lastig is om te verhuizen zonder die software. Hij kan echter ook blijven en van zijn gebruiksrecht blijven genieten. Zijn eigen gemaakte content kan hij natuurlijk meenemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag