Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik heb een vraag over het veranderen van werktijden zonder overleg. Tijdens mijn zwangerschapsverlof is er het eea veranderd op mijn werk. ( diensverband 32 uur, van dinsdag tot vrijdag , contract onbepaalde tijd, cao ggz) Avonddiensten, weekenddiensten, bereikbaarheidsdiensten. Ik werk in een sector met mensen die verslaafd en een psychiatrische achtergrond hebben en op zichzelf wonen. Vaak zijn deze cliënten onberekenbaar. Tijdens mijn verlof werd ik lastig gevallen met mails waarin ik al opdrachten moesten doen voor bepaalde bijeenkomsten. Tevens kreeg ik een mail dat er een avond en weekendrooster naar mij gemaild zou worden zodat ik dat wel even kon inplannen.
Ik kom terug van verlof op 21 januari en sta al voor twee avonddiensten ingepland van 's ochtends 9.00 uur tot 22.00 uur 's avonds, zonder overleg wat de bedoeling is, wat de taken zijn enz. Vervolgens kreeg ik van mijn leidinggevende een vrijstelling tot 1 april en dan zouden we verder kijken. Maar de man van pz roosterde mij wel vier keer in terwijl het duidelijk was dat ik vrijgesteld was. Ik moest zelf maar voor vervanging zorgen, diensten moest ik maar gaan ruilen. Hierover meerdere malen discussies over geweest en uiteindelijk geregeld.
Nu is er een conflict ontstaan waarbij de pz man mij dwingt om elke week een avonddienst te draaien. Ik heb opvang geregeld voor vier dagen, woon alleen met mijn kind en kan niet zomaar elke week een avonddienst draaien. Er is geen overleg geweest, het is structureel overwerk, niet gesproken over onregelmatigheidstoeslag en het ergste is dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat ik moeder ben van een baby. De afgelopen maanden voel ik me weggepest en gekrenkt door de gehele situatie. Ik heb voorstellen gedaan om een keer in de drie weken avonddienst te draaien en dat wilde hij ook niet, was geen discussie meer. Ik heb voorgesteld om samen met mijn leidinggevende en hem om de tafel te gaan zitten, dat wil hij niet. Maar, hij wilde wel over ouderschapsverlof praten onder een andere cao zodat ik aan alle verplichtingen kon voldoen. Ik zou dan meer vrije tijd hebben om de diensten te kunnen draaien.
Ik heb ook aangegeven dat wanneer ik bereikbaarheidsdienst heb, een volle week, ik niet zomaar de auto in kan springen gezien ik een baby heb. Ook dat wordt genegeerd. Ik heb mezelf ziekgemeld.
Nu vraag ik me af wat te doen, en wat is billijk.
Allereerst van harte gefeliciteerd met de komst van jouw kindje.
Uit jouw email maak ik op dat je na jouw zwangerschapsverlof te maken hebt gekregen met avonddiensten, weekenddiensten en bereikbaarheidsdiensten. De vraag is of je hiermee akkoord moet gaan.
Dit hangt af van jouw arbeidsovereenkomst, ondertekende bedrijfsreglement of cao. Van belang is om te kijken of de werkgever jouw arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen en wat er is afgesproken over werktijden. Ik zal een korte toelichting geven om je op weg te helpen.
Is er een CAO van toepassing waarin een eenzijdig wijzigingsbeding staat dan moet je als werknemer met de wijziging van de werktijden akkoord gaan.
Als er in jouw arbeidsovereenkomst een 'eenzijdig wijzigingsbeding' staat, dan betekent dit dat de werkgever de werktijden mag wijzigen als er sprake is van een 'zwaarwichtig bedrijfsbelang'. Dit is het geval als er zwaarwegende bedrijfseconomische, technische of organisatorische redenen zijn, die wijziging van arbeidsvoorwaarden noodzakelijk maken.
Staat er in jouw arbeidscontract geen ‘eenzijdig wijzigingsbeding’, dan mag de werkgever onder omstandigheden jouw arbeidstijden ook wijzigen. De wijziging van arbeidstijden moet voor de werkgever noodzakelijk zijn omdat de omstandigheden op het werk zijn veranderd.
De werkgever zal in dat geval een redelijk voorstel aan jou moeten doen. Of het voorstel redelijk is, hangt af van alle omstandigheden. Er zal moeten worden gekeken naar jouw belangen bij het behouden van de werktijden en de belangen van jouw werkgever bij de wijziging. Deze belangen worden tegen elkaar afgewogen.
Als jouw belangen bij het niet wijzigen van de arbeidstijden zwaarder wegen dan de belangen van de werkgever, dan mogen de arbeidstijden niet wijzigen.