Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Eind 2017 is mijn vader, bij wie ik inwoonde, aangereden door een bus met ernstig hersenletsel tot gevolg. Inmiddels zijn de hersenfuncties grotendeels hersteld.
Destijds was ik aan het afstuderen, en enerzijds omdat ik betrokken was bij het herstel van mijn vader, anderzijds omdat ik me door de omstandigheden totaal niet meer op mijn werk kon concentreren, is mijn afstuderen maanden uitgelopen.
Dit uitlopen van mijn afstuderen is voor mij een schadepost, met name doordat ik hierdoor pas later beschikbaar was voor werk. Volgens mijn expert in letselschade kan ik dit echter niet claimen omdat ik niet de partij ben die aangereden is. Is dit juist?
Vriendelijke groet,
Beste meneer/mevrouw,
Ik begrijp dat uw vader ernstig letsel heeft opgelopen als gevolg van een verkeersongeval. Alhoewel ik het niet uit uw verhaal kan opmaken, ga ik ervan uit dat een verzekeraar in zicht is en dat geen discussie is over de aansprakelijkheid.
In artikel 6:107 lid 1 BW is neergelegd dat wanneer iemand lichamelijk of geestelijk letsel (hersenletsel) oploopt als gevolg van een gebeurtenis (ongeval met een bus), waarvoor een ander aansprakelijk is (eigenaar motorrijtuig of WAM-verzekeraar bus), de ander verplicht is om de schade van de gekwetste (uw vader) en de kosten die een derde (u) ten behoeve van de gekwetste heeft gemaakt te vergoeden. Voor het laatste geldt dat de kosten, indien uw vader die kosten zelf zou hebben gemaakt, door uw vader gevorderd hadden kunnen worden. Oftewel: uw vader is vorderingsgerechtigd. U hebt een afgeleide vordering als u kosten hebt gemaakt voor uw vader die hij (als u ze niet zou hebben gemaakt) zelf zou hebben kunnen vorderen als hij ze zou hebben gemaakt.
U hebt studievertraging opgelopen doordat u betrokken was bij het herstel en doordat u zich door omstandigheden niet meer hebt kunnen concentreren op uw werk. Begrijpelijk, want het is niet niks wat uw vader is overkomen. Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Het probleem is alleen dat uw studievertraging uw schade is. Zoals zojuist toegelicht is uw vader vorderingsgerechtigd. U kunt alleen de afgeleide schade (oftewel de schade en kosten van uw vader die u hebt betaald) vorderen.
Er zijn echter uitzonderingen. Zo kunt u bijvoorbeeld shockschade hebben opgelopen wanneer is voldaan aan de volgende eisen:
1. Directe confrontatie met de ernstige gevolgen van een ongeval;
2. Er moet een affectieve relatie zijn met het slachtoffer, en;
3. Deze confrontatie moet geestelijk letsel (een in de psychiatrie erkend ziektebeeld) tot gevolg hebben.
Is er sprake van shockschade dan is het mogelijk om uw studievertraging te vorderen als schade, omdat u dan uit hoofde van artikel 6:162 BW een zelfstandig vorderingsrecht hebt.
Een andere mogelijkheid is dat u veel tijd kwijt bent geweest aan verpleging, verzorging en begeleiding van uw vader. In dat geval is het mogelijk om hiervoor een vergoeding te verlangen, omdat deze hulp anders door een professionele hulpverlener verstrekt had moeten worden. Let wel: er kan geen hogere vergoeding worden toegewezen dan het geschatte bedrag van de bespaarde kosten van professionele hulp. Zie ook het arrest van de Hoge Raad van 28 mei 1999, NJ 1999, 564 (Gemeente Losser/Johanna Kruidhof).
Oftewel: uw studievertraging komt wettelijk gezien niet voor vergoeding in aanmerking, omdat dit uw schade is. U bent niet vorderingsgerechtigd. Uw vader is vorderingsgerechtigd. Dit is slechts anders als er bijvoorbeeld sprake is van shockschade. Dan hebt u een vorderingsrecht uit hoofde van artikel 6:162 BW.
In het geval u niet vorderingsgerechtigd bent kan dit een oneerlijke situatie opleveren. Desalniettemin zijn er mogelijkheden om uw schade via een omweg te verhalen. Het gaat dan niet om een vergoeding van uw studievertraging, maar om een vergoeding voor de geleverde hulp (verpleging, verzorging, begeleiding, et cetera). Dit moet in uren worden begroot en vervolgens worden gewaardeerd met een uurtarief dat een professionele hulpverlener anders in rekening zou hebben gebracht (abstracte vergoeding van de schade). Niet u, maar uw vader krijgt deze vergoeding uitgekeerd. Hij is namelijk, zoals hiervoor al toegelicht, vorderingsgerechtigd.
De expert heeft dus gedeeltelijk gelijk. Overigens is expert geen beschermde titel. Iedereen kan en mag zich expert noemen. Het komt helaas geregeld voor dat slachtoffers onprofessionele belangenbehartigers inschakelen (met name omdat ze vaak de eerste links die in Google verschijnen aanklikken en niet verder zoeken). U kunt ook kosteloos een letselschadeadvocaat inschakelen. Die is in staat om u deskundig advies te geven.
Ik ben letselschadeadvocaat. Mocht u vragen hebben en/of mijn hulp kunnen gebruiken, klik dan op mijn naam rechts in uw scherm voor mijn contactgegevens.
Met vriendelijke groet,
Marcel Schreijer