Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst aangaan?

Wij wonen samen in het huis. Mijn vriend heeft het 3 jaar geleden gekocht, is de eigenaar en heeft zijn ouders garant staan. We willen graag de kosten gelijk verdelen, en dit goed regelen voor ons beide. Wij vragen ons af of in onze situatie een samenlevingscontract of een geregisterd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een formeel juridisch verbintenis tussen twee personen van hetzelfde geslacht of van het andere geslacht, die samenwonen. Het biedt vergelijkbare rechten en plichten als het huwelijk, zoals het recht op alimentatie, erfrecht en pensioenrechten. Een geregistreerd partnerschap kan alleen worden aangegaan door twee volwassenen die geen bloedverwanten zijn.

Een samenlevingsovereenkomst is een contract tussen twee personen die samenwonen, maar niet getrouwd zijn. Dit kan zowel personen van hetzelfde geslacht als van het andere geslacht zijn. Een samenlevingsovereenkomst geeft aan hoe de financiƫle en praktische zaken tussen de twee personen zullen worden geregeld, zoals het gebruik van eigendommen en het betalen van rekeningen.

Als u overweegt om een geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst aan te gaan, is het raadzaam om professioneel advies te vragen, bijvoorbeeld aan een advocaat of een mediator. Zij kunnen u helpen om te bepalen welke optie het beste bij uw specifieke omstandigheden past en hoe u deze het beste kunt aangaan.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag