Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Geachte

vorige week was mijn vriendin betrokken bij een aanrijding in een file, een vrachtauto reed in op stilstaande file waardoor drie personenauto s op elkaar werden geschoven.
Een bergingsbedrijf heeft haar auto (Peugeot 107 uit 2012 met 70000km op teller: dagwaarde 3800 euro) afgesleept en de auto is na het weekend bij schadeherstelbedrijf (bepaald door verzekeraar) terecht gekomen. Schade getaxeerd op 3000 euro. Nu wordt auto (nog) niet gerepareerd, maar waarschijnlijk total loss verklaard, dit gebeurd echter pas na 9 maart, omdat men (verzekeraar???) auto probeert te verkopen, zodat niet gerepareerd hoeft te worden. Zij heeft voor 2 weken een leenauto (1 week al voor bij) die ze dus alweer moet inleveren voordat een beslissing wordt genomen over wat er überhaupt gebeurd.
Mijn vraag kan dit allemaal zomaar, zij wordt opgezadeld met vervoer problemen (auto nodig voor werk), kosten (want voor dagwaarde krijgt ze geen vergelijkbare auto), onzekerheid.
Kan een auto verkocht worden die voor minder dan dagwaarde gerepareerd kan worden. Blijft auto haar eigendom na uitbetaling. Ik heb sterk het gevoel dat verzekeringen onderling spelletjes spelen, waar een alleenstaande vrouw financieel zwaar de dupe van wordt.
Wilt u mij uitleggen hoe dit “normaal” afgewikkeld zou moeten worden.
Hartelijk dank.
Vriendelijke groeten

Goedemorgen,

Allereerst hoop ik dat het goed gaat met uw vriendin en dat zij geen klachten ondervindt van de aanrijding.

Uitgaande van uw verhaal ga ik ervan uit dat het voertuig van uw vriendin All Risk verzekerd is. Het voertuig wordt zodoende naar een aangesloten herstelbedrijf gebracht. Dit staat (als het goed is) ook in de polisvoorwaarden.

De schade is getaxeerd door een expert en het voertuig is (vermoedelijk) total loss. Opkopers kunnen op het 'wrak' bieden. Het wrak gaat uiteindelijk naar de hoogste bieder. De verzekeraar betaald de dagwaarde minus het hoogste bod. Het overige gedeelte ontvangt uw vriendin van de opkoper. Uw vriendin kan er ook voor kiezen om geen afstand te doen van het 'wrak'. Zij zal van de verzekeraar de dagwaarde minus het hoogste bod ontvangen.

Conform de polisvoorwaarden heeft uw vriendin recht op een leenauto. Hiervoor is een termijn opgenomen. Helaas loopt deze termijn af. Hier kan zij richting haar eigen verzekeraar niets aan doen.

Kortom: de procedure die gevolgd wordt is gebruikelijk. Het feit dat zij de dagwaarde krijgt en niet de marktwaarde is (helaas) ook gebruikelijk.


Indien uw vriendin, naast de voertuigschade, kosten maakt zou zij kunnen proberen om deze kosten te verhalen op de tegenpartij. Als belangenbehartiger voor slachtoffers van ongevallen kan ik, als jurist, u, gegarandeerd kosteloos, juridische bijstand verlenen en helpen met het verhalen van uw kosten en de door u geleden schade.

Aandacht, begrip en communicatie zijn hierbij altijd mijn uitgangspunt.
Mocht u hieraan behoefte hebben, neem dan contact met mij op. Ik sta u graag te woord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het snelle antwoord, auto is uit 2012 dus slechts WA plus verzekerd, maar maakt denk ik voor de procedure niet uit.
Wel blijf ik het vreemd vinden dat niet wordt gerepareerd als schade lager is dan dagwaarde, want bij reparatie heeft zij haar auto terug zonder verdere kosten, nu wordt ze gedwongen kosten te maken voor een andere auto.
Nogmaals dank voor uw uitleg.


Op dit moment is de situatie van uw vriendin lastig te beoordelen omdat ik niet beschik over het expertiserapport.

Ik heb de 'algemene' procedure beschreven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag