Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte,
Tot Februari 2014 heb ik actief een webwinkel gevoerd voor de verkoop van producten. Deze webwinkel staat bij de kvk op mijn naam ingeschreven. Door een geschil met de leverancier/groothandel waarmee ik samenwerkte ben ik hier actief mee gestopt zonder uitschrijving bij kvk. Dus de webwinkel staat nog steeds op mijn naam. Nu blijkt dat de leverancier/groothandel onder dezelfde constructie als hij met mij werkte een andere webwinkelier heeft gevonden die nu handel drijft onder mijn naam met identieke producten en dezelfde webwinkel.
Wat kan ik hieraan doen?

Uw handelsnaam is in principe beschermd, zodat u hiertegen actie kunt ondernemen. Of u tegen de winkel/producten ook iets kunt doen is niet te beoordelen zonder meer informatie daarover. Ik raad echter aan om niet op deze site een link te plaatsen naar de site(s), maar vrijblijvend contact met me op te nemen. Per mail en telefoon kunnen we dan de nodige informatie uitwisselen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Het handelsnaamsrecht is één van de intellectuele eigendomsrechten die ontstaan zonder formaliteiten. Het voeren van de handelsnaam is in principe voldoende. In het handelsnaamrecht geldt dat de oudere handelsnaam voorrang heeft boven de jongere handelsnaam. Uw recht gaat dus voor. De vraag is echter of u nog steeds aanspraak kunt maken op uw recht, aangezien u gestopt bent met uw webwinkel. Het stoppen van de onderneming leidt niet automatisch tot verval van het handelsnaamrecht. Wel wordt het steeds moeilijker om aanspraak te maken op uw recht. U moet immers kunnen aantonen dat u door het gebruik van de handelsnaam door de andere webwinkel schade leidt. Kunt u dat aantonen, dan kunt u een inbreukverbod bij de rechter vorderen. Aan procederen zijn kosten verbonden. Ik raad u dan ook aan om uw situatie te bespreken met een jurist of advocaat. Veel kantoren bieden een gratis intakegesprek waarna u zelf een kosten-batenafweging kunt maken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ben gestopt met actief verkopen via de webwinkel maar niet gestopt met het bedrijf. De webwinkel staat bij kvk nog gewoon op mijn naam. Ik zal zeker verder gaan met deze zaak en advies inwinnen bij een advocaat. Bedankt in ieder geval voor jullie tips, hier kom ik al een heel eind mee.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag