Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte,

Mijn schoonvader is al ruim 40 jaar werkzaam bij een bedrijf. Nu wil dit bedrijf geen salarisstroken meer op papier verstrekken maar alleen digitaal.
Men heeft voor mijn schoonvader een emailadres incl. wachtwoord aangemaakt en dit per brief aan hem laten weten. Mijn schoonvader (63 jaar) is in het bezit van een computer, maar is een digibeet en daarom staat die computer er alleen om spelletjes te spelen.
Men geeft aan in de brief dat mijn schoonvader zich moet aanmelden op de door zijn werkgever aangemaakte hotmail account en dan moet inloggen op een website waar hij zijn salarisstrook kan zien. De salarisstrook van mijn schoonvader wijzigd elke maand omdat hij vrachtwagenchauffeur is en niet elke maand hetzelfde aantal uren werkt.

Vraag1: Kan en mag een bedrijf voor zijn werknemer een emailadres incl. wachtwoord aanmaken zonder zijn/haar medeweten en zijn/haar goedkeuring?

Vraag 2: Is mijn schoonvader verplicht om zijn salarisstrook digitaal te ontvangen, of kan hij hem als hij uitdrukkelijk aangeeft dat hij dit niet wil ook op papier ontvangen?

Wie kan mij hiermee helpen?

Wat betreft het e-mail adres: omdat er op het internet veel aanbieders zijn van gratis e-mailadressen is het gemakkelijk om een e-mail adres voor iemand anders aan te maken. Zo kunt u gemakkelijk een e-mail adres aanmaken voor uw buurvrouw of voor de Koning. Als het daarbij blijft is hier geen enkele overtreding te bespeuren. Dit wordt pas anders als bijvoorbeeld persoonsgegevens voor dit e-mailadres worden gebruikt.

Wat betreft de digitale loonstrook: een werkgever mag een digitale loonstrook afgeven. Dit mag echter alleen indien de werknemer daarmee heeft ingestemd. Nu uw schoonvader hiermee niet heeft ingestemd kan de werkgever niet volstaan met de digitale loonstrook. De werkgever zal dus ook een papieren loonstrook moeten verstrekken.

Ik hoop dat hiermee uw vragen zijn beantwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Uw schoonvader kan gewoon van de werkgever verlangen dat hij een papieren versie wenst te ontvangen van de loonstrook en geen digitale zelf op te roepen loonstrook.
Uw schoonvader kan het beste even een briefje schrijven aan de werkgever met ( eventueel de rede) dat hij een papieren versie omtrent zijn loonstrook wenst te ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag