Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte Mevr/Mijnheer,

Mijn dochter haar huis is meer dan 100 jaar oud.
De buren hebben een paar jaar geleden hun dak verhoogd. Na een paar flinke regenbuien lekte er water in de slaapkamer van mijn kleindochter, deze kamer grenst aan het huis van de buren. Mijn dochter heeft de buurman er op aangesproken en hij heeft met cement iets op de aansluiting van de huizen gedaan. Dit is in de afgelopen 3/4 jaar vaker gebeurt. Na de vele regen van de afgelopen tijd en weer vochtoverlast heeft mijn dochter een aannemer naar het dak laten kijken. Zijn advies is, nadat hij goed naar de aansluiting had gekeken en foto's had gemaakt, de buurman aansprakelijk te stellen!!! Het blijkt namelijk dat de dakpannen van de buren over de dakpannen van mijn dochter haar huis liggen. Dit veroorzaakt de wateroverlast! Vraag is: hoe stel je iemand aansprakelijk en verder te handelen. Ps. de verzekering gaf als antwoord dat zij er niets aan doen, je moet het zelf uitzoeken!!!

In dit geval gaat het om de aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad (art. 6:162 BW).

U stuurt de buurman een aangetekende brief waarin u eerst kort de situatie kort en zakelijk schets en het rapport van de aannemer kort en bondig weergeeft.

Vervolgens stelt u dat de buurman onrechtmatig heeft gehandeld door de dakpannen onjuist te plaatsen of te laten plaatsen. U stelt dat de buurman aansprakelijk is voor alle schade die ontstaan is als gevolg van de onjuiste plaatsing en verzoekt hem het defect binnen een redelijke termijn te verhelpen (drie weken).

Indien de buurman niet op het verzoek ingaat, zult u de onjuiste plaatsing van de dakpannen op zijn kosten laten repareren.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Ter aanvulling op het bovenstaande wijs ik u op de sectie documenten van deze website. Mijn collega Robert Martens heeft een voorbeeld aansprakelijkstelling onrechtmatige daad ter beschikking gesteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag