Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte Meneer/ Mevrouw,

Ik heb een dochter van 1 jaar oud. Ze is geboren in Antwerpen. Haar vader is Peruaans en ik ben Nederlandse. De nationaliteit van onze dochter is Nederlands.
Helaas is onze relatie stuk gelopen en ben ik met mijn dochter terug verhuisd naar Nederland. Dit is nu alweer langer dan een maand geleden.
Hij heeft haar wel erkend.
Haar vader komt nu vaak met 'wilde' verhalen dat ik de wet overtreed omdat ik haar heb meegenomen. En dat ik haar maar naar antwerpen moet brengen steeds al hij haar wil zien, omdat ik haar immers heb mee genomen.
Het liefste zou ik een regeling met hem maken hoevaak hij haar ziet. Of hoe vaak ze bij hem is.
Maar hij heeft momenteel geen huis, hij logeert steeds bij andere vrienden. Hij heeft ook geen werk. Hij volgt momenteel een opleiding keukenmedewerker in Antwerpen via de vdab (werkwinkel) maar momenteel heeft hij vakantie.

Ik zou heel graag willen weten wat mijn rechten plichten zijn en die van hem.

Hartelijk dank en vriendelijke groeten,


Ps. Indien jullie mijn vraag niet kunnen beantwoorden, zou ik graag willen weten waar ik hem wel kan stellen.

Geachte mevrouw,

In beginsel geldt naar Nederlands recht het volgende. De eerste vraag is of de vader de minderjarige heeft erkend. Zo neen, dan heeft de minderjarige alleen u als moeder en heeft het kind juridische vader. In dat geval heeft de vader geen juridische zeggenschap. Heeft de vader wel erkend dan is de volgende vraag, wie het ouderlijk gezag heeft. Indien u exclusief, dus met uitsluiting van de vader, het gezag hebt, dan hebt u ook de volledige zeggenschap. De vader kan in beide gevallen niets uitrichten tegen uw besluit om naar Nederland (terug) te gaan.

Dit ligt alleen anders indien de vader tevens met het gezag is belast.

Om uw rechtspositie goed te kunnen bepalen, is meer inzicht vereist in de vragen over erkennen, gezag, geboorteplaats van de minderjarige, e.d. U kunt dan ook het beste contact opnemen met een advocaat om meer specifiek naar uw geval te kijken en u te adviseren.

Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag