Wonen, Buren
Particulier
Ik ben ruim 5 jaar geleden eigenaar geworden van een appartementsrecht met een stuk grond.
Enkele weken.geleden ontving ik, geheel uit het niets, een brief van de Gemeente waarin werd medegedeeld dat een deel van de grond gemeentegrond zou zijn. Mij werd voorts de keuze gegeven dat deel ofwel te kopen voor € 7.000,-, ofwel in originele staat terug te brengen op straffe van een dwangsom.
Wat misschien ook wel belangrijk is om te vermelden: het vermogensrecht heb ik destijds exact in dezelfde staat gekocht als waarin deze thans verkeert. De voormalige eigenaresse heeft het stuk grond in gebruik genomen als tuin, evenals alle overige buren die ernaast wonen. Zij heeft de onroerende zaak in ieder geval tenminste 20 jaar in bezit gehad. Ik was er niet van op de hoogte dat een deel van de tuin gemeentegrond zou.zijn.
Ik wilde met eerder genoemd voorstel van de Gemeente niet zondermeer akkoord gaan, derhalve heb ik de wetsartikelen er nog eens op nageslagen.
Ik zag dat art. 3:105 BW, respectievelijk art. 3:106 BW, spreken over verkrijging door verjaring na verloop van onafgebroken bezit van tenminste 20 jaar, al dan niet te goeder trouw, tenzij de verjaring gestuit wordt door bijvoorbeeld erkenning. Nu vernam ik onlangs van een van mijn buren dat er destijds een soortgelijk voorstel gedaan is door de Gemeente, maar wat vervolgens 1 van de eigenaren destijds heeft afgewezen waardoor de verkoop niet door is gegaan. Dit kan gezien worden als stuiting.
Desalniettemin is deze stuiting ruim 5 jaar geleden aangezien ik thans ruim 5 jaar eigenaar ben en een stuiting is ingevolge art 3:119 lid 2 BW ten hoogste 5 jaar geldig.
Nu heb ik daarnaast gezocht naar jurisprudentie van de Hoge Raad maar helaas kwam ik hier niet veel verder mee.
Nu is mijn vraag aan u: kan ik mij ingevolge art. 3:105, 3:106 en 3:119 BW beroepen op verkrijging door verjaring? En bent u misschien bekend met jurisprudentie dienaangaande van de Hoge Raad?
Ik hoop spoedig van u te mogen vernemen.
Met dank voor de genomen moeite, verblijf ik.
Met vriendelijke groet,
In beginsel heeft u gelijk als u en uw rechtsvoorganger bezitter van de grond zijn gedurende minimaal 20 jaar. Bezitter ben je - simpel gezegd -als je gedraagt alsof je eigenaar bent.
Er moet dan overigens geen sprake zijn geweest van erkenning door uw rechtsvoorganger toen de gemeente eerder een voorstel deed want dan is uw rechtvoorganger houder geworden. Houder ben je - simpel gezegd - als je een goed beheert maar erkent dat je geen eigenaar bent.
Als je houder bent vervalt de mogelijkheid van verkrijgende verjaring door bezit.
Uitspraak van de Hoge Raad waar dit alles uit te lezen valt: HR 17 december 2010 LJN: BO1763, Hoge Raad , 09/01542
Bent u bezitter dan zou ik u adviseren de gemeente daarop te wijzen en eventueel met een verwijzing naar de uitspraak van de Hoge Raad aangeven dat u de grond verkregen heeft door verjaring