Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Sinds 8 jaar zijn wij de bewoners van een appartement op de eerste etage. Sinds 5 jaar zit er pal onder onze woning een sportschool. Sinds 3 jaar is deze verbouwd en ervaren wij geluidshinder. Tijdens deze verbouwing zijn de speakers van de wand af gehaald en in het plafond geplaatst. De sportschool is geopend van 09:00 tot 20:00 en geeft een constante overlast wat varieert van gebonk en opzwepende kreten, tot letterlijk verstaanbare muziek.

Tijdens gesprekken met de eigenaar is naar voren gekomen dat zij beschikken over een vergunning/verordering (?) voor het hebben van een sportschool waarin een bepaald volume muziek toegestaan is. Echter in de stukken van de VvE is terug te vinden dat geluidshinder op geen enkele wijze is toegestaan.

We hebben nog geen officiele metingen laten doen door de milieudienst o.i.d. Dit komt mede doordat de angst bestaat dat wanneer we deze metingen doen en hieruit blijkt dat het geluid binnen de norm zit, wij buiten spel komen te staan. Echter zijn wij aan het eind van ons Latijn en merken we dat het zowel geestelijke als lichamelijke klachten gaat opleveren, simpelweg vanwege slechte nachtrust en het zorgen maken om de hele situatie.

Bij voorbaat dank voor uw reactie

Beste vraagsteller,
u hebt gelijk dat ook de regels van VvE gelden, maar wat dacht u van het burenrecht uit Boek 5BW ? Mijns inziens is er sprake van onrechtmatige geluidshinder: de meting daarvan is gecompliceerd en moet overgelaten worden aan een specialist. Overigens denk ik ook dat het verstandig is wat onderzoek te doen naar de afgegeven vergunning en de voorwaarden omdat wellicht gemeentelijke handhaving een optie is. U mag mij meer informatie sturen via de direct contact knop zodat ik u van een goed advies kan voorzien.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het eens met mr. Martens. U kunt zich beroepen op:
- het VVE-reglement;
- het burenrecht.

Daarnaast is wellicht bij de gemeente na te gaan hoeveel geluidhinder mag worden geproduceerd; mogelijk worden de geluidsregels overtreden. Houd er wel rekening mee dat geluidhinder niet gemakkelijk is te meten als de veroorzaker niet bereid is medewerking te verlenen.

U moet er wel rekening mee houden dat procedures tegen de sportschool mogelijk leiden tot treiterpartijen en wellicht zelf intimidatie. Ook de procedures zelf kunnen, als u daar emotioneel niet goed mee kunt omgaan, slopend zijn. Als u nu al aan het eind van uw latijn bent, dan zou u kunnen overwegen te verhuizen. Dat lijkt misschien een zwaktebod maar u bespaart zich wel een hoop ellende.

Beoordeel dit antwoord:



In aanvulling op bovenstaande raad ik u aan (ervan uitgaande dat u niet de enige op die verdieping bent) om gezamenlijk met de andere bewoners op de eerste verdieping op te treden. Samen staat u sterker en kunt u de kosten delen.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Alvast enorm bedankt voor deze antwoorden. Het is voor ons al een goede steun in de rug om te weten dat we toch wel in ons recht staan.
Wij zijn door de indeling van ons complex helaas wel de enige die overlast ervaren. De sportschool zit ook alleen onder ons appartement.
Het verhuisidee speelde bij ons al voordat we overlast hadden en dat lijkt inderdaad een prima oplossing, ware het niet dat je je huis verkoopt terwijl je weet dat je overlast hebt. Is het dan zo dat wanneer je een officiele melding maakt van de overlast en er dus gemeten wordt in de woning, je dit ook moet vermelden bij de verkoop van je eigen woning? Op het moment dat dit niet officieel is gedaan, hoef je hier ook geen groot punt van te maken.


Ja, u bent als verkoper verplicht alle relevante informatie te verschaffen. Daaronder valt ook het feit dat er bij de sportschool het nodige geluid vandaan komt. Anderzijds zal een potentiële koper ook wel zien dat er een sportschool onder het appartement is. Het is bekend dat sportscholen soms luidruchtig kunnen zijn. U mag dus volstaan met de mededeling dat u de sportschool soms goed hoort.

Beoordeel dit antwoord:



Naar mijn mening mag u van de sportschool verlangen dat zij de nodige maatregelen neemt. Ik zou mij zeker niet nu al geïntimideerd voelen en een jurist inschakelen om u hierbij te helpen.

Als het om een keten gaat zijn er overigens ook nog altijd mogelijkheden via het hoofdkantoor/de franchisegever. En is de school eigenaar of huurder? In het laatste geval kunt u nl. ook nog de eigenaar aanspreken.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere gespecialiseerde burenrecht-/appartementsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag