Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer, mevrouw,

Maandag 22 juli jl. ben ik per Whatsapp door mijn neef vals beschuldigd van seksueel misbruik in de periode 1993-1995. Hierdoor heeft hij nu PTSS opgelopen en zou hij door mij aan de drank en drugs zijn gegaan. De beschuldiging kwam voor mij dan ook als donderslag bij heldere hemel.

In de genoemde periode was ik zelf toen 10-12 en hij 8 jaar oud, beide dus minderjarig. Volgens de beschuldiging was ik in die tijd de oppas.
Zowel mijn ouders als zijn ouders snappen het niet en kunnen de beschuldiging totaal niet plaatsen. Want in die periode was ik niet eens de oppas.

Ik ontken de beschuldiging dan ook ten stelligste, hetgeen ik ook direct heb aangegeven. Omdat ik weet dat hij psychische hulpverlening heeft, heb ik ook per ommegaande aangegeven dat ik met hem wil praten in een voor hem veilige omgeving, desnoods bij zijn hulpverlener, maar dat werd direct afgewezen. Hij wil verder niet in gesprek.
Na zijn whatsapp berichten heb ik niks meer vernomen.

Nu knaagt deze valse beschuldiging wel aan mij en ondervindt daar hinder van. Zowel op werk als in de prive situatie. Ik ben vader van 3 kinderen en wil niet dat dit als onterechte beschuldiging aan mij kleeft.

Daarom ben ik nu voornemens een brief aangetekend te sturen waarin ik verzoek om de beschuldiging in te trekken of wettig en overtuigend bewijs te leveren. Echter vraag ik mij af of dit juridisch gezien een juiste stap is. Kunt u mij hierin adviseren wat of welke stappen goed zijn om te ondernemen? Uiteindelijk wil ik uiteraard mijn naam gezuiverd hebben.

In afwachting van uw reactie,

Beste,
Als u er zeker van bent dat u er niets mee te maken heeft, kunt u bij de politie aangifte doen van laster (art. 262 sr.). Laster is smaad(schrift) waarvan de belager van u zou moeten weten dat het in strijd is met de waarheid. Smaad (art. 261 sr.) is het opzettelijk iemands goede naam aanranden door de tenlastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven.

Uw aanpak om een brief te sturen naar de desbetreffende persoon neem ik aan, om bewijs te leveren of de beschuldiging in te trekken, is ook een mogelijkheid.
Ik zou u wel aanraden om, mocht dit leiden tot een aangifte van die persoon bij de politie, of als u daar een vermoeden van heeft etc, een advocaat in te schakelen die u hierin verder helpt. Wellicht al bij het sturen van deze brief.

Ik hoop dat u hier iets mee zou kunnen

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag