Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

De kinderen van mijn vrouw en haar ex-man zijn in december 2012 18 jaar oud geworden. Nu worden wij voor het eerst geconfronteerd met lesgeld voor hun ROC opleiding. Wij en de kinderen hebben hun vader verzocht mee te betalen aan het school- en boekengeld.

Wijzelf kunnen deze kosten niet in het geheel dragen, en vader weigert dit en heeft de kinderen gezegd maar een brief naar Duo te sturen. Nu hebben wij een poging gedaan een aanvullende beurs te krijgen, maar op basis van de IB gegevens worden ouders geacht ca. 300,- euro per maand per kind zelf bij te dragen. Vader blijft zich nu beroepen op het feit dat hij de 300,- euro niet heeft en dat DUO een foutieve berekening heeft gedaan. Mijn vrouw heeft in februari van dit jaar haar baan verloren en haar inkomen is met 35% gedaald, hiervoor heeft zij DUO haar huidige inkomensgegevens verstrekt, maar op basis hiervan is nog steeds geen aanvullende beurs toegekend. Volgens DUO heeft de vader een zorgplicht. onze vraag is nu, hebben de kinderen een dwangmiddel naar de vader toe om mee te betalen, anders moeten wij de opleiding van de kinderen staken.

Wij horen graag van u.

Geachte vragensteller,

Op grond van artikel 392 eerste lid sub a boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, zijn de ouders gehouden tot het verstrekken van levensonderhoud aan hun kinderen. Op grond van het tweede lid van dit artikel bestaat deze verplichting slechts in geval van behoeftigheid van de tot levensonderhoud gerechtigde kind. Ouders zijn dus wettelijk verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en de studie van hun minderjarige kinderen die de leeftijd van 21 jaren nog niet bereikt hebben.

Indien ouders uit elkaar gaan, moeten zij hiervoor een financiƫle regeling afspreken. Een dergelijke financiƫle regeling wordt ook wel kinderalimentatie genoemd. De ex-partners maken een afspraak over de hoogte van de kinderalimentatie. De rechter beoordeelt uiteindelijk of het bedrag te hoog of te laag is. In geval de ouders geen afspraken kunnen maken, stelt de rechter een bedrag vast. Dergelijke afspraken komen in een ouderschapsplan te staan.

Het is van belang om in uw situatie na te gaan of uw vrouw en haar ex-partner dergelijke afspraken hebben gemaakt. Indien dit het geval is en de vader weigert de kinderalimentatie te betalen, dan kunt u het LBIO inschakelen. Het LBIO staat voor het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Op verzoek van uw vrouw als alimentatiegerechtigde kan invordering plaatsvinden

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag