Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Financiën kind na echtscheiding

In ons ouderschapsplan staat: "Grote onvoorziene uitgaven welke school gerelateerd zijn en of niet vergoed worden vanuit de zorgverzekering worden gedaan in onderling overleg en betaald naar rato van inkomen."

Ik wil graag dat mijn ex en ik de niet vergoede zorgkosten van de beugelbehandeling van ons oudste kind volgens deze afspraak samen dragen. Mijn ex geeft aan dat hij niet naar rato wil betalen (72%/28%), maar 50/50.

Waar sta ik juridisch gezien? In hoeverre zijn deze school- of niet vergoede zorgkosten "onvoorzien"? Valt daar een excursie/schoolreis onder? Of is deze afspraak in het ouderschapsplan te vaag omschreven?

Kosten voor orthodontie zijn kosten waar op gedoeld wordt en in dit geval naar rato inkomen moet worden verdeeld over de beide ouders. Een normaal schoolreisje valt daar niet onder,maar wel bijvoorbeeld een eindexamenreis naar het buitenland of speciale aankopen die gedaan moeten worden school ( koksmessen enz)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie.
Wat kan ik doen als mijn ex weigert (zijn deel) te betalen?


Omdat deze afspraak van naar rato verdelen bijzondere kosten in een convenant /ouderschapsplan staat kunt u uw ex rechtstreeks aanspreken op zijn plichten en als hij deze niet nakomt behoeft u niet naar de rechter maar direct via de deurwaarder betaling afdwingen. Wel is het aan te raden vooreerst een officieel schrijven uit te doen laten gaan zodat zijn verzuim schriftelijk is aan te tonen. Eventueel kan ik u hierbij behulpzaam zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Indien uw ex niet naar rato wenst te betalen, kan het verstandig zijn dat hij daarover evt door n advocaat wordt aangeschreven. Dan zal het rechtsbelang in beginsel wel boven de 500 euro moeten liggen danwel boven de 250 euro. Als hij weigert te betalen kunnen er evt maatregelen worden getroffen. Ook zou deze vraag in een procedure aan de kinderrechter kunnen worden voorgelegd als u beiden het gezag over het kind heeft. Kosten van schoolreisjes vallen niet onder dergelijk hoge onvoorziene kosten. Die komen namelijk jaarlijks terug en zullen moeten worden voldaan door de ouder bij wie de kinderen wonen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag