Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Eerste vraag m.b.t relatiebeding.

Mijn werkgever heeft in mijn contract qua relatiebeding duidelijk een regio aangegeven:

`Het is de Werknemer niet toegestaan na beëindiging van deze arbeidsovereenkomst door de Werknemer, binnen 1 jaar na beëindiging van de arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn voor relaties van de Werkgever in Oost Europa of Voormalig Rusland, waarmee de Werkgever zaken doet of in de voorafgaande 2 jaren heeft gedaan`

Inmiddels werk ik ook voor relaties in bijvoorbeeld Duitsland, Nederland en België. Mijn werkgever heeft hiervoor echter niet mijn contract aangepast.

Is het nu mogelijk voor mij om bij een nieuwe werkgever in Nederland of België te gaan werken die een relatie heeft met mijn huidige werkgever?

Tweede vraag m.b.t. relatie beding

Ik wil voor een nieuwe internationale werkgever gaan werken. Mijn huidige werkgever heeft een relatie met de Nederlandse vestiging (packaging - labelling) ervan. Ik wil echter gaan werken voor de Belgische vestiging (Performance Tapes). Mijn huidige werkgever heeft geen relatie met deze vestiging.

Onder relatie wordt verstaan derden waaraan direct of indirect goederen of diensten zijn geleverd dan wel een offerte of factuur heeft verzonden (administratie Werkgever is doorslaggevend).

Kan ik dan toch gaan werken voor de Belgische vestiging van deze internationale werkgever?

Als er in jouw relatiebeding staat dat deze alleen geldt voor relaties in Oost Europa of voormalig Rusland, dan kan dat niet verder opgerekt worden. Je mag dus voor relaties uit Nederland, België en Duitsland werken. Dit zolang je maar niet stelselmatig klanten van jouw oude werkgever gaat afpakken.

Staat er overigens geen concurrentiebeding in jouw contract? Een concurrentiebeding zou je alsnog kunnen belemmeren om voor een soortgelijk bedrijf als jouw (ex-) werkgever te gaan werken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ja, ik heb een concurrentiebeding.

Ik wil echter niet overstappen naar een concurrent, maar naar een (potentiele) klant van mijn huidige werkgever. Vandaar mijn vraag met betrekking tot relatiebeding.

Deze (potentiele) klant heeft verschillende divisies wereldwijd. Mijn huidige werkgever staat in contact met de Nederlandse divisie. Ik wil echter overstappen naar de Belgische divisie die overigens ook andere producten produceert dan de Nederlandse divisie. Mijn huidige werkgever staat niet in contact met de Belgische divisie. Ik veronderstel dat het daarom niet onder relatiebeding valt.

Is mijn veronderstelling correct?


Als de Nederlandse vestiging niet onder het relatiebeding valt, dan valt de Belgische vestiging er zeker niet onder.
Of de Belgische vestiging überhaupt een relatie is, daarover kan getwist worden. Ik denk dat met succes betoogd kan worden dat dit géén relatie is van jouw huidige werkgever.

Jouw veronderstelling is dus correct in mijn optiek.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag