Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Eenzijdig ontbinden leasecontract bij total loss zonder schuld

Via ANWB die samenwerking heeft met Leaseplan een private leasecontract afgesloten voor een periode van 5 jaar tegen een scherp tarief. Contract nog geen 3 mnd geleden ingegaan, op 05-11-2-21. Op 27-01-2022 aangereden terwijl ik voor rood stoplicht stond te wachten, veroorzaker verklaart in slaap te zijn slaap gevallen. Heeft minstens 50 km p/u gereden, klap was enorm. Van alles verkeerd gegaan in wegslepen van auto, heel veel gedoe om zaken geregeld te krijgen. Ongeluk 12 uur gebeurd, om 18.30 was ik thuis. Los daarvan blijkt de auto total loss. Omdat dit meteen overduidelijk is wordt de auto vanaf de foto's direct door een onafhankelijk expert op maandag 31-01-2022 total loss verklaard en krijg ik op dat moment via de mail de mededeling dat mijn leasecontract met onmiddellijke ingang wordt ontbonden. Ik heb vanaf dat moment geen recht meer op kosteloos vervangend vervoer. Daarnaast krijg ik te horen dat ik een nieuw leasecontract mag afsluiten tegen de huidige tarieven, in mijn geval €48 per maand hoger. Er wordt gesteld dat hetzelfde model en type auto momenteel niet op korte termijn verkrijgbaar is. Een optie is als ik zelf een soortgelijke, kentekenvrije auto bij een dealer vind.

Ik ben gaan zoeken en heb een auto gevonden bij een dealer, zelfde uitvoering op het zwarte dak na (optie van €5 per maand extra). Levertijd eind maart. Deze auto zou wat Leaseplan betreft gekoppeld kunnen worden aan een nieuw contract. Omdat ik geen enkele schuld heb aan de total loss situatie heb ik aangegeven het contract tegen mijn oorspronkelijke leasetarief van nog geen 3 maanden geleden te willen afsluiten. In het nieuwe geval ben ik tegen dezelfde voorwaarden over een periode van 5 jaar €2880 duurder uit. En heb ik een fors hogere BKR registratie.

In het contract staat: als een van de punten bij 'Wanneer stopt de Leases? (ter uitwerking van art.7 KPL)': 'Is de auto total loss? Dan stopt de lease op de datum dat de auto door de schade expert total loss is verklaard.' Verder staat er niets bij, ook niet art. 7 KPL)

Ik vraag mij af op een contract in deze situatie op deze wijze eenzijdig mag worden ontbonden. Letselschade is inmiddels betrokken en geven aan dat de toekomstige financiële schade door het hogere tarief wellicht verhaalbaar is maar dat weet ik nu nog niet. Zit nu in de situatie dat ik snel moet beslissen over de auto die voor mij wordt vastgehouden. Heb zowel bij Leaseplan als bij de ANWB mijn verzoek neergelegd om in mijn situatie vast te houden aan mijn oorspronkelijke leasecontract (bedragen en voorwaarden) maar heb daar nog geen antwoord op, wordt erg moeilijk over gedaan. Heb ook voorgesteld om een clausule op te nemen in het nieuw op te stellen contract waarin staat dat wanneer financiële schade niet verhaalbaar blijkt ik terugval op mijn oorspronkelijke bedrag. Ook hierop nog geen antwoord.

Goedemorgen,

Bedankt voor het stellen van uw vraag.

De verplichtingen over en weer worden bepaald door de overeengekomen voorwaarden (in het contract en/of polisvoorwaarden) en de wettelijke bepalingen daarover. In de eerste plaats is het van belang naar de voorwaarden te kijken. Als daaruit blijkt dat de verzekeraar het recht heeft om het contract te ontbinden als de auto total loss is, dan mag zij daar in beginsel toe overgaan. Om er zeker van te zijn dat dit ook in uw geval zo is, zal ik de voorwaarden moeten bestuderen.

Als u meer kosten moet maken voor een nieuw leasecontract, kunt u de meerkosten mogelijk verhalen op de aansprakelijke partij. Hierover kan ik u telefonisch nader adviseren.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via 033-3037947.

Met vriendelijke groet,

Jorian van Oel
Advocaat bij Solvit Letselschade Advocatuur

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag