Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


een zieke werknemer is als zelfstandige begonnen zonder toestemming met een bloemenstal, heeft verdiensten hieruit. Beweerd dat hij nog steeds arbeidsongeschikt is en staat in werktijd van de werkgever ipv 32 uur 60 uur te werken in zijn bloemenstal. Bij het uwv heeft hij te laat een wia aanvraag ingediend. Loonsanctie volgens een rechter is terecht bevonden vanaf april 2012 omdat hij op verzoek werkgever geen inkomsten gegevens wilde laten zien. heeft namelijk in ziektetijd wel nevenwerk blijven verrichten als portier avond/nacht in een discotheek. Uit de gegevens die wij nu krijgen zijn er ineens 4 contracten van het nevenwerk en uit loonstroken heeft de werknemer vanaf ziekmelding nov. 2010 met psychische overbelasting waardoor hij lichamelijke klachten had wel werk verricht als portier. In juli 2011 geeft hij ineens een arbeidsconflict aan en beroept zich op wet poortwachter; werkgever heeft plan van aanpak etc niet tijdig opgesteld. Bij kortgeding augustus 2012 geeft hij zelf te kennen erover uit te zijn niet terug te willen keren naar eigen werk. Heeft vanaf maart 2012 alle re-intergratie voorstellen loondienst van werkgever geweigerd. Dit omdat hij zelf een bloemenstal is begonnen. Het uwv oordeeld dat er geen plan van aanpak is en nu de werkgever een jaar door moet betalen. De medewerker heeft bij kortgeding waarin hij loonsanctie opeist verteld dat hij 6 dagen van 10 uur tot 7 uur in de avonden staat te werken met zijn echtgenote in de bloemenstal. De gegevens die hij heeft verstrekt blijkt dit ook uit. Verdiensten prognose boekhouder voor 2013 geeft hij aan dat hij 15000 euro zal verdienen aankomend jaar. Dit jaar is dit niet het geval omdat hij heel veel investeringen heeft gedaan in de bloemenstal. Uit de boekhoudgegevens stopt hij steeds eigen geld in de kas.
Wil dus zijn ziektegeld bij mij als werkgever blijven krijgen, en heeft een WIA aanvraag ingediend. De bedrijfsarts heeft al die tijd relevante informatie niet vrij willen geven. Second opinion aangevraagd, andere arbo maar verzekeraar wil nergens in tegemoet komen. De bedrijfsarts geeft na alle klachten en verzoeken o.a. geen FM lijst af. De werknemer heeft in juli 2012 voor het kort geding ontslag genomen bij zijn nevenwerkzaamheden en heeft zich op 5 juli daar beter gemeld. Voor het laatst is deze op vrijwillig consult geweest bij de bedrijfsarts op 13 juli. Hier wordt niet gesproken over arbeidsongeschiktheid. En nog sterker dat de medewerker met zijn re-intergratie van start kan gaan bloemenstal maar er eerst mediation ingezet moet worden. De bloenenstal is een zelfstandig onderneming van de werknemer vanaf maart 2012. Bij de tuchtcollege inzake een klacht bedrijfsarts zegt men dat dit lastig word om als werkgever dit neer te leggen.
Wij weten niet meer wat hier nu gaande is en begrijpen niet meer waar het eigenlijk allemaal nog op slaat. De werknemer werkt 6 dagen zonder enig toestemming als zelfstandig ondernemer ingeschreven bij KVK en verdient zijn geld. Bij de werkgever een contract voor 32 uur en beweerd ziek te zijn maar verteld bij kort geding arbeidsgeschikt te zijn voor zijn werk als zelfstandige in een bloemenstal. wie kan ons helpen?

In deze specifieke omstandigheden is het zeker mogelijk een ontbindingsverzoek in te dienen (dus ook tijdens ziekte). Hier doet zich een uitzondering voor op het beginsel dat ontslag/ontbinding tijdens ziekte afstuit op een opzeggingsverbod. Ik ga er gemakshalve van uit dat het kort geding in augustus 2012 is aangespannen door de werknemer omdat de werkgever doorbetaling van loon weigerde. Ik ben dan wel zeer benieuwd naar de uitspraak van de rechter.Kunt u iets daarvan meedelen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

wij mogen een vermindering /verrekening loon toepassen en de sancties zijn terecht van opschorting zw loon. En de werknemer heeft verplichting inzage te geven in de gegevens. Alleen nu blijkt hieruit op 19 september via zijn advocaat dat er allerlei zaken niet kloppen. Zoals reden eerste dag ziekmelding bij ons en met deze beperkingen wel blijven werken bij zijn nevenwerkzaamheden etc.. Maar deze gegevens heeft de medewerker niet tijdens de zitting laten zien en komt men pas na vonnis hiermee aan omdat de rechter bevonden heeft dat hij inzage moest geven. En nu?.. want er blijkt meer te zijn aan de hand van de gegevens en al het ziektegeld onterecht vanwege zijn uitval van ziekte bij ons als werkgever en wel gedurende bijna 1,5 jaar blijven werken bij nevenwerkzaamheden en dan nog zijn verdiensten uit de bloemenstal.


Ik ga er van uit dat u de loonbetaling had geschrorst en de werknemer het kort geding heeft aangespannen. De rechter oordeelt dat de sancties terecht zijn en vermindering van loon geoorloofd is. Ik blijf stellen dat een ontbindingsverzoek zeker mogelijk is, temeer nu blijkt dat veel gegevens gewoon niet kloppen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

hoe ga je zo een ontbindingsverzoek aan?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag