Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een tijdje geleden heb ik op mijn werk mijn uren geclaimd. Ik werk een aantal jaren met een 0 uren contract voor onbepaalde tijd, maar met een gemiddelde van minimaal 20 uur in de week. Dit is gelukt, ik krijg per 1 juni een contract voor 20 uur in de week.
Nu loop ik tegen het volgende aan. Ze willen dit contract geven, maar voor een jaar. Terwijl ik nu al een contract heb voor onbepaalde tijd.

Er is vooraf een heel gesprek geweest. Ik kan u helaas geen schriftelijke versie hiervan toesturen. Wel kan ik mijn kant van het verhaal aan u vertellen.
Er is namelijk behoorlijk veel gebeurd afgelopen weken.

Op het moment dat ik vroeg om een contract voor 20 uren in de week, heb ik destijds niet vermeld dat ik toen 8 weken zwanger was. Ik was dat ook helemaal niet verplicht dus bewust voor gekozen om dit niet te doen.
Maar na een week voelde ik me schuldig, dus ben ik alsnog naar mijn werkgevers gegaan, en dit aan hun vermeld. Ze waren uiteraard heel blij voor ons.
Ik kreeg daarna last van lichamelijke klachten. Ik was al erg vermoeid, en kreeg ook last van mijn heupen. Of dit met de zwangerschap te maken heeft weet ik niet, maar heb nooit eerder echt last gehad van mijn heupen.
Wij hebben bij ons op de werkvloer een soort tussenpersoon. Waarmee we met problemen of andere dingen kunnen bespreken. Met hem heb ik een gesprek gehad, en hij zou met de werkgevers gaan praten over eventueel vervangend werk of eventueel minder te gaan werken omdat ik echt pijn had.
Daarbij had ik mijn twijfels of ze mij het contract van 20 uur wel zouden geven, ben onzeker en twijfelde omdat ik ze in het gesprek voor het contract niet heb vermeld dat ik zwanger ben.

Een aantal dagen later had ik een gesprek over hetgene wat ik hier boven heb beschreven.
Mijn werkgevers waren duidelijk niet blij met mijn twijfels en hebben dit ook naar mij uitgesproken. Heb ze uitgelegd waarom ik twijfelde in verband met mijn zwangerschap en heb mijn excuses aangeboden.
Daarna kwam er ter sprake dat ik graag iets minder wou gaan werken omdat ik last heb van lichamelijke klachten. Maar dit willen ze niet doen. Ze vinden dat ik mijn functie gewoon moet volbrengen, en halve dagen gaat niet gebeuren.
Als ik niet kan voldoen aan mijn functie willen ze dat ik me ziek ga melden. Ter info: Mijn functie op papier is Chauffeur. Ik werk bij een maaltijdservice, dus bezorg maaltijden. eenmaal in de week sta ik een volledige dag van half 9 tot half 5 in de spoelkeuken, 1 x in de 2 weken het weekend in de keuken.
Ook kwam er ter sprake dat ze al een langere tijd hun twijfels hebben over dat ik het werk wel aan kan op lichamelijk gebied. Ik ben het in dat gebied redelijk met hun eens. Ik vind het soms best zwaar, maar dit is zeker niet elke dag, en als ik het echt te zwaar vond, dan had ik wel iets anders gezocht.
En daarom willen zij mij een contract bieden voor een jaar. Het zijn niet hun letterlijke woorden, maar ik denk dat ze gewoon van mij af willen, zonder dat het hun iets gaat kosten.
Mijn vraag aan jullie is: Hoe kan ik dit nou het beste aanpakken?
Wat zijn de wettelijke regels hiervoor?
Als ik teken. Heb ik daarna wel recht op een uitkering? En als ik niet teken, wat moet ik dan?
En mijn zwangerschap? Wat hun doen ,mag dit zomaar?

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, welke wordt gevolgd door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, eindigt niet van rechtswege. U heeft de facto dezelfde rechten als bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ik adviseer u de arbeidsovereenkomst te ondertekenen.

Voor verdere vragen., kunt u met mij contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag