Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Doordat ik mijn baan kwijt raak kan ik niet meer voldoen aan de allimentatie en aan de haal- en brengregeling. Ik rijd nu om het weekend (vrijdag t/m zondag) 800km om mijn kinderen te zien. Ik beschik straks niet meer over een auto icm tankpas van mijn werkgever en het wordt heel lastig om een nieuwe baan te vinden waarbij ik om de week vrijdags vrij ben. Ook weet ik niet of ik aan de allimentatie kan blijven betalen. Mijn ex-partner legt het probleem bij mij en wil niet meedenken. Wat kan/moet ik hier mee?

Ervan uitgaande dat u niet samen met uw ex-partner tot een oplossing kan komen, kunt u het volgende doen.

Als uw inkomen achteruit gaat en u daardoor niet meer in staat bent om de alimentatie te voldoen zoals die was vastgesteld op grond van uw hogere inkomen, kunt u naar de rechter gaan en vragen om deze alimentatie-bijdrage te verminderen of zelfs op nihil te stellen.

Daarbij is enerzijds van belang hoeveel u minder bent gaan verdienen, maar ook de omstandigheden waaronder u uw baan bent kwijt geraakt. Bijvoorbeeld of u zelf uw baan hebt opgezegd, of dat u bent ontslagen. Ervan uitgaande dat u ontslagen bent, en niet in staat bent om snel een andere baan met gelijk inkomen te vinden, krijgt u te maken met een inkomensachteruitgang. Dat kan een lagere alimentatiebijdrage rechtvaardigen.

Ten aanzien van de omgang het volgende. Het halen en brengen is niet aan juridische regels gebonden maar is een praktisch vraagstuk. Als de omgang nu zo is vastgelegd dat u de kinderen brengt en haalt, en bovendien de vrijdag voor u mogelijk geen vrije dag meer zal zijn, is het vermoedelijk wenselijk om de omgangsregeling aan te laten passen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als u dit in onderling overleg kunt doen, waarbij u en uw ex-partner beiden kijken naar wat het meest wenselijk is voor uzelf maar bovenal voor uw kinderen. Als u daar niet uitkomt, al dan niet met hulp van bijvoorbeeld een mediator, is ook daarvoor de gang naar de rechter de meest voor de hand liggende oplossing.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag