Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Door omstandigheden heb ik mijn bedrijf moeten stoppen, als direct gevolg heb ik mijn huis moeten verkopen en een zakelijke schuld overgehouden. Zelf heb ik geen bezittingen en geen kapitaal meer. Kan mijn moeder de schuld nu afbetalen zonder dat zij daar problemen met de belastingdienst mee krijgt? Wordt het misschien gezien als een schenking?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Mvg,

Ja, het afbetalen van de schuld door uw moeder is een schenking aan u. In beginsel is de schenking bij u belast, niet bij uw moeder (zie artikel 36 successiewet 1956). Als het om kleine bedragen gaat dan is deze wel laag belast (tot ruim een ton met slechts 10%).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de snelle reactie!

Kan het bedrag (ca. 10.000 euro) een "voorschot" uit de erfenis zijn? Successierechten zijn hier al over afgedragen. Fijn weekend.


Mijn advies is het als volgt aanpakken:

U krijgt dit jaar 5000 euro van uw moeder (belastingvrij, schenken aan kinderen is immers tot ruim 5k belastingvrij). De andere 5000 leent u van uw moeder. Volgend jaar (dus over een maand) schenkt zij dit bedrag aan u, waarmee u beiden gebruik maakt van de vrijstelling van 2015.

Voorschot uit de erfenis wordt wel erg omslachtig en zo lijkt het probleem opgelost.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag