Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Doe ik er verstandig aan een correctieverzoek in te dienen bij het UWV gewerkte uren oud werkgever?

Binnenkort raak ik mijn baan kwijt en vraag in een WW uitkering aan. Vorig jaar heb ik door omstandigheden niet kunnen werken, de 9 jaar daar voor wel. Nu zag ik tot mijn verbazing dat het jaar 2017 niet meetelt als arbeidsverleden. Volgens de gegevens bekend bij het UWV kom ik niet aan de 208 uren-norm. Dit komt doordat mijn werkgever (blijkbaar) destijds heeft aangegeven dat heel weinig zou hebben gewerkt. Ik studeerde destijds en werkte daarnaast 1-3 dagen op de lokale markt. Ik kreeg alles contant uitbetaald en had een 0 uren contract. Ik denk dat ik gemiddeld zo'n 15 uur per week werkte (en daarmee makkelijk aan de 205 uren norm zou moeten komen). Nu had ik hier natuurlijk zelf op moeten letten en naar moeten vragen, maar ik kreeg nooit een loonstrookje. Ik dacht "zit wel goed, geen nieuws = goed nieuws". Die naïviteit en onwetendheid zorgt er nu voor dat ik in plaats van 9, maar 3 maanden WW kan krijgen. Ik heb natuurlijk zelf mijn belastingaangifte en daarmee inkomsten goedgekeurd en daarmee ook "akkoord" gegaan met de jaaropgave zoals doorgegeven.

Ik heb dus geen bewijs als in een loonstrookje (wel een oude agenda en genoeg mensen die kunnen bevestigen dat ik daar meer dan eens per week was). Doe ik er verstandig aan hier een correctieverzoek voor in te dienen en hoe zou ik dit toch kunnen bewijzen? Ik wil daardoor natuurlijk zelf niet in de problemen komen en ook mijn oud werkgever hier niet mee schaden. Het betreft 15 uur tot ik op papier aan de 208 urennorm voldoe en daarmee een stuk rustiger op zoek kan naar een nieuwe baan of zelf een studie kan gaan volgen.

Ik hoop op advies waar ik wat mee kan! Bij voorbaat dank!

Vriendelijke groet

Zo te horen heeft de werkgever veel uren nei verantwoord en die dus zwart uitbetaald. Wilt u langer recht hebben op WW, dan zult u richting UWV open kaart moeten spelen. Wanneer u alle inkomsten bij de Belastingdienst opgegeven heeft, dan loopt u geen risico. Immers u heeft dan voldoende belasting betaald.

Ik denk dat het verstandig is contact op te nemen met een gespecialiseerd advocaat (arbeidsrecht of sociale zekerheid). Vaak is het eerste gesprek gratis

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste meneer van Deuzen,

Bedankt voor uw antwoord! Ik heb mijn inkomsten destijds ook niet goed doorgegeven aan de belastingdienst. Ik kreeg een jaaropgave met een totaalbedrag dat overeen kwam met de gegevens van de Belastingdienst en ben hier ook mee akkoord gegaan (dom!). Nooit terug gerekend of mijn uitbetalingen bijgehouden. Denkt u dat het nog zin heeft om hier achter aan te gaan of is het risico om hierdoor juist in de problemen te komen te groot? Daarbij wil ik mijn oud werkgever aan niet in de rug steken. Ik heb dit nooit met slechte bedoelingen gedaan (ik zou sowieso niet boven de belastingvrije norm uitgekomen zijn), maar dat is natuurlijk ook lastig te bewijzen.

Vriendelijke groet


Wanneer u langere WW wilt, dan adviseer ik u de juiste gegevens te verstrekken. Bij opgave zal men (nader) onderzoek doen. Wanneer men er dan achter komt, dan bent u verder van huis. Nu kunt u nog zeggen dat u te goeder trouw was en het niet wist.

De werkgever heeft u bewust zwart betaald (strafbaar feit). Of je spreekt dit nadrukkelijk af (beide fout). Of je betaalt wit. Iets anders is een ander een oor aannaaien.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag