Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Deze morgen heb ik met mijn wagen een lichte aanrijding gehad met een andere wagen. Ik reed op een doorgaande voorrangsweg, en de wagen van de tegenpartij kwam uit een straat van rechts, welke echter geen voorrang had. Dat er voorrang verleend moest worden werd duidelijk door de verkeersdriehoek en de haaientanden in de straat van de tegenpartij. Toen ik dus al zo goed als de kruising passeerde kwam de wagen van de tegenpartij de weg op en dus was een botsing onvermijdelijk; ik raakte met de neus van mijn wagen zijn linker voorzijde. Ik had eerder wel de auto gezien maar ging er vanuit dat hij ging stoppen, maar helaas was dat niet het geval. De bestuurder verklaarde vrijwel meteen dat hij mij niet gezien had en een inschattingsfout heeft gemaakt. Er is gelukkig geen sprake van gewonden. Aangezien het binnen de bebouwde kom is gebeurd en ik me aan de snelheidsbeperking hield, is de schade bij mij in ieder geval beperkt tot een defecte bumper. Het voertuig van de tegenpartij liep meer averij op, aangezien ik hem vol tegen zijn vooras heb geraakt.

Daar de bestuurder nog vrij jong was en zijn voertuig getakeld moest worden, heeft hij zijn ouders gebeld om hem bij te staan. Eens die ter plekke waren, heeft zijn vader mij er op geattendeerd dat ik de schuldige ben. Ten eerste ben ik tegen het voertuig van zijn zoon aangereden, en ten tweede is de regel dat rechts altijd voorrang heeft (in geval van ongeluk is diegene die van rechts komt altijd in zijn recht??) was zijn statement. Ik gaf aan het hier niet mee eens te zijn en dat de omstandigheden van het ongeval vrij duidelijk zijn, maar volgens de vader had ik beter zicht op de situatie en moest ik beter anticiperen. Hoewel ik het niet kan staven, zag ik in een flits (tijdens de aanrijding) dat de jongeman op zijn telefoon bezig was en dus niet zijn aandacht bij het verkeer had. De vader bleef echter volhouden dat zijn zoon in het gelijk was. De formulieren werden wel ondertekend, maar van de tegenpartij werd de verklaring ingevuld alsof ik de schuldige was. Bij het eerste contact met de verzekeringspartij kon men mij nog niet zeggen wie nu precies de schuldige is, alle bewijsstukken zouden nog moeten worden onderzocht. Omdat er sprake was van een licht ongeval (ik kon zelfs nog verder rijden, ik reed hem frontaal aan in de flank) werd er ook geen politie bij geroepen. Enkel een takelwagen kwam ter plekke om het voertuig van de tegenpartij weg te slepen.

Wat is uw zicht op deze zaak, op basis van mijn schets van de situatie in de eerste alinea? Heb ik in dit geval echt schuld, en waar kan ik mij dan aan verwachten?

Het lijkt mij dat de andere partij toch schuldig is. Hij had u onbelemmerde doorgang moeten verlenen omdat u op een voorrangsweg reed. Indien u hierdoor problemen krijgt, dan kan ik u desgewenst verder bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Afgaande op uw verhaal, dat u op een voorrangsweg reed en zich netjes aan de snelheid hield, ga ik er vanuit dat de tegenpartij aansprakelijk is. Het is in ieder geval niet zo dat verkeer van rechts altijd voorrang heeft.

Ik hoop dat de schade op een bevredigende manier zal worden afgehandeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag