Stel vraag

Particulier


Dag,
Voor onze beschadigde camper, is door een herstelbedrijf een schade calculatie gemaakt. Bedrag: €2991,68 inclusief begrotingskosten reparateur, aantal AE en BTW. De camper is all risk verzekerd. In de camper zat al een deukje, om dit te verhelpen moesten we zelf 700 euro betalen. Dit hebben we niet laten doen. Er is een expert van de verzekering langs geweest, nadat wij reeds de opdracht tot reparatie hadden gegeven op basis van deze calculatie. ( wij moesten een handtekening zetten, opdat het herstelbedrijf de schade rechtstreeks bij de verzekering kon verhalen. Dit hebben wij gedaan.) doch de verzekering heeft het schadebedrag aan ons uitgekeerd. Tot onze verbazing keerde de verzekering ons €3689,92 uit ( eigen risico was 150 euro, dus het schadebedrag was gesteld op € 3839,92, vele malen hoger dan de begrootte kosten ) Dit bericht van de verzekering vermeldt de reden van de meerkosten niet. Ook het herstelbedrijf heeft ons niet duidelijk kunnen maken wat het verschil tussen het gedeclareerde schadebedrag en hun eerder calculatie naar ons toe rechtvaardigt. De verzekering heeft gemeld dat hun expert samen met het herstelbedrijf hebben dit bedrag hebben vastgesteld. Onze tussenpersoon heeft contact gehad met de verzekering en heeft gemeld dat wij het bedrag uitgekeerd krijgen en dat het verder aan ons is.
Wij hebben opdracht gegeven tot herstel op basis van eerder genoemde schadecalculatie en vinden dat de €. 2991,68 het bedrag is waar het schadeherstelbedrijf recht op heeft. Zien wij dit juist?

Ja dat is juist. Er is kennelijk een verschil tussen de werkelijke kosten en getaxeerde kosten . In het schadeverzekeringsrecht is het niet toegestaan de de verzekerde profijt heeft van de verzekering, de werkelijke kosten zouden moeten worden vergoed.

Beoordeel dit antwoord:

U mag niet ongerechtvaardigd verrijkt worden. Pakt de reparatie duurder uit?

Beoordeel dit antwoord:

Het is een standaardregel bij autoverzekeringen dat zodra een reparatiebedrag van schade boven de € 750,00 incl. BTW komt, de verzekeraar een expert stuurt. De rapportage van de expert is daarbij maatgevend voor de verzekeraar, niet de calculatie die een reparateur maakt.

Wat u kunt doen is bij de verzekeraar een kopie opvragen van het rapport van de expert. Daarin staat exact gespecificeerd hoe de expert tot het bedrag is gekomen. Het rapport van de expert kunt u dan vergelijken met de calculatie die u van de reparateur heeft gekregen.

Als ik zo naar de bedragen kijk, dan heb ik de indruk dat de expert het deukje (de schade van € 700,00) die u niet wilde laten repareren, ook in zijn rapport heeft meegenomen. Als dit inderdaad het geval is, dan hoeft u alleen de daadwerkelijke reparatiekosten aan de reparateur te betalen. Het schadebedrag van het deukje mag u zelf houden. In Nederland geldt namelijk geen reparatieplicht. En u heeft recht op de uitkering, er is immers sprake van schade bij een volledig casco verzekerde auto. Ik zie dat niet als een ongerechtvaardigde verrijking.

Mocht het deukje niet in het schadebedrag van de expert zijn meegenomen, dan heeft het herstelbedrijf een aardige rekenfout gemaakt bij de eerste calculatie. In dat geval zou ik telefonisch contact leggen met de expert en hem uitleg vragen.

Zoals gezegd, verzekeraar gaan namelijk uit van de rapportage van de expert. Ook al is deze hoger dan de calculatie van het herstelbedrijf.

Ik hoor het wel als u verdere vragen heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag